Thursday, October 24, 2024

TUSAŞ saldırısı: Yerlikaya “PKK olduğunu değerlendiriyoruz” Yazar: YetkinReport / 23 Ekim 2024, Çarşamba

 

TUSAŞ saldırısı: Yerlikaya “PKK olduğunu değerlendiriyoruz”

/ / Siyaset

Ankara’daki TUSAŞ tesisleri PKK ve DEAŞ operasyonlarında kullanılanları da üreten Türkiye’nin en büyük hava araçları üretim merkezi. Terör saldırısını düzenleyen iki militandan birinin kadın olması DEAŞ ihtimalini zayıflatıyor. (Foto: OdaTV)

Ankara Kızılcahamam’da bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tesislerinda 23 Ekim’de bombalı ve silahlı saldırı gerçekleştirildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya biri kadın biri erkek olmak üzere iki saldırganın öldürüldüğünü açıkladı.

Saldırıda 5 kişinin şehit olduğunu, 22 kişinin de yaralandığını belirten Yerlikaya “Bu saldırıyı gerçekleştirenlerin PKK terör örgütü oldukları kuvvetle muhtemel. Büyük ihtimalle saldırıyı PKK terör örgütünün yapmış olduğunu değerlendiriyoruz” dedi.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler “Bu PKK’lı şerefsizlere hak ettikleri cezayı her zaman veriyoruz” ifadelerini kullandı.

T24’ün edindiği bilgiye göre TUSAŞ Makine Mühendisi Zahide Güçlü ile TUSAŞ kalite kontrolcü Cengiz Coşkun, Yenimahalle Eğitim Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Güçlü’nün, eşinin gönderdiği evlilik yıl dönümü çiçeğini almak için nizamiyeye indiği sırada yaralandığı, hastanede hayatını kaybettiği öğrenildi. TUSAŞ çalışanı Hasan Hüseyin Canbaz ve güvenlik görevlisi Atakan Şahin Erdoğan ise TUSAŞ revirinde hayatını kaybetti. Taksi şoförü Murat Arslan ise olay yerinde taksinin bagajında öldürülmüş olarak bulundu.

Erdoğan: “Alçakça bir saldırı”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapılan saldırı ile ilgili ilk açıklamasında “4 şehidimiz, 14 yaralımız var,” dedi. Sosyal medya hesabından da yazılı bir açıklama yayımlayan Erdoğan, “TUSAŞ’a yönelik düzenlenen terör eylemi alçakça bir saldırıdır,” dedi.

Erdoğan yazılı açıklamasında sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk savunma sanayisinin lokomotif kuruluşlarından olan TUSAŞ’a yönelik düzenlenen terör eylemi; ülkemizin bekasını, milletimizin huzurunu ve “Tam Bağımsız Türkiye” idealimizin timsali olan savunma atılımlarımızı hedef alan alçakça bir saldırıdır.

Terör eyleminin ilk anından itibaren güvenlik kuvvetlerimiz olaya süratle müdahalede bulunmuş ve teröristleri etkisiz hale getirmiştir. Milletimiz şunu bilsin ki Türkiye’ye uzanan kirli eller mutlaka kırılacak; güvenliğimize kasteden hiçbir yapı, hiçbir terör örgütü, hiçbir şer odağı emellerine ulaşamayacaktır.

Her türlü terör tehdidiyle ve destekçileriyle mücadelemiz azimle, kararlılıkla ve çok boyutlu bir şekilde devam edecektir. Kalleş terör eyleminde şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyor, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Savunma sanayimizin gurur kaynağı TUSAŞ’ımızın fedakâr çalışanlarına ve milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”

“4 şehit 14 yaralı”

6. BRICS Zirvesi için Rusya’da bulunan Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ikili görüşmesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

TUSAŞ’a yapılan saldırıyla ilgili konuşan Erdoğan, “4 şehidimiz, 14 yaralımız var. Bu menfur terör saldırısını lanetliyor, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum,” dedi.

23 Ekim öğle saatlerinde TUSAŞ’ın Kahramankazan’da bulunan tesislerinde meydana gelen patlamanın ardından olay yerine Özel Harekat polisleriyle çok sayıda cankurtaran ve itfaiye aracı gönderildi. Tesislerin girişinde silahlı çatışma olduğu bildirildi.

Saldırının ardından açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya iki saldırganın öldürüldüğünü belirtti.

Görüntülerden askeri eğitim aldıkları izlenimi veren teröristlerin gelişmiş silahlar kullandığı ve sırtlarında yüklü miltarda malzeme taşıdıkları göze çarpıyor.

TUSAŞ’ta güvenlik zafiyeti

Militanların Türkiye’nin en stratejik askeri sanayii tesislerinden TUSAŞ’a bu kadar kolay sızabilmeleri ve içeride nereye nasıl gideceklerini bu kadar iyi bilmeleri tesiste ciddi bir istihbarat ve güvenlik açığı bulunduğunu akla getiriyor. Aynı şekilde militanların da terör saldırı hazılığında ayrıntılı istihbarata sahip olduğu izlenimi veriyor.

TUSAŞ Türkiye’nin en büyük hava araçları üretim merkezi. Türkiye’nin F-16 savaş uçakları üretim programı için inşa edildi hem F-16 üretimi hem de CN-235 nakliye uçaklarının üretimi burada yapıdı. Teislerde halen Anka ve Aksungur gibi dronlar, Gökbey helikopterleri ve Hürjet uçaklarının yapımı devam ediyor, Milli Muharip Uçak “Kaan”ın geliştirme çalışmaları da burada devam ediyor. Hemen yanında 15 Temmuz 2016 Fethullah Gülen örgütünün başlattığı askeri darbe girişiminde karargah olarak kullanılan Mürted Hava Üssünün bulunması saldırının önemini daha da artırıyor.

RTÜK, devam etmekte olan gelişmelerin ayrıntılarına yayın yasağı getirdi.

Aytıntılar geliyor.

No comments:

Post a Comment