Saturday, October 26, 2024

BRİCS üyeliği ne oldu? Mehmet Ögütçü 25 Ekim 2024


BRİCS üyeliği ne oldu?

Mehmet Ögütçü 

25 Ekim 2024


Türkiye’nin BRICS üyeliği için o kadar yaygaradan ve bir bardak suda koparılan fırtınadan dişe dokunur bir şey çıkmadı.

Cezayir, Belarus, Bolivya, Küba, Endonezya, Kazakistan, Malezya, Nijerya, Tayland, Uganda, Özbekistan ve Vietnam ile birlikte bizi BRICS’e “ortak” yaptılar.

Bizi “acaba Batı’dan kopup eksen mi değiştiriyorlar” diye dünyanın diline düşüren “tam üyelik” olmadı.

Muhtemelen “mevcut dengeler bozulmasın” diye kendi aralarında çekişen BRICS’in üç büyükleri, yani Çin, Hindistan ve Rusya, anlaşamadı Türkiye’nin ne getirip ne götüreceği konusunda.

BRICS üyeliği, AB katılım sürecine benzedi

Yakın dönemde tam üye olarak aralarına aldıkları Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Mısır ve Etiyopya ile aynı kategoriye Türkiye’yi sokamadılar.

Son anda Putin ile Türkiye’yi sanal doğal gaz merkezi yapma konusunda yıllardır pişirilip pişirilip sofraya konulan, mevcut koşullarda pek gerçekliği olmayan bir konuyu masaya attılar BRICS üyeliği yatınca.

Neticede, Türkiye’nin BRICS üyeliği süreci de, Avrupa Birliği’ne katılma sürecimize benzedi biraz. Belarus, Küba ve Bolivya gibi ülkelerle birlikte bekleme odasına alındık. Zamanı gelince hakkımızda nihai kararı üç büyüklerin yanısıra Mısır, İran ve Etiyopya verecek.

Bana sorarsanız diplomatik prestij kaybına uğradık.

Keşke bu duruma düşmeseydik, iyi olurdu.

 

Türkiye’nin BRICS üyeliği tartışması

Bloomberg, Eylül ayında bir haber yayınlayarak Türkiye’nin BRICS’e üye olmak için başvuruda bulunduğunu iddia etmişti.

Haberin özellikle Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın 5 yıl aradan sonra ilk kez davet edildiği Avrupa Birliği Gymnich toplantısından sadece 4 gün sonra gelmesi dikkat çekmişti.

Haberin ardından Rusya Devlet Başkanı Putin’in yardımcısı Yuri Uşakov 4 Eylül’de Türkiye’nin tam üyelik başvurusunu doğruladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı da BRICS işbirliğine benzer ortaklık katılımını desteklemeye açık olduklarını belirtti.

Bu açıklamaların ardından AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik BRICS’e üyelik taleplerinin açık olduğunu ve sürecin devam ettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’nın Kazan kentinde 22-24 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen BRICS zirvesine katılımı, bu toplantıda Türkiye’nin üyeliğinin onaylanacağı tartışmalarını da beraberinde getirdi. Ancak toplantıda tam üyelik başvurusu yapan 13 ülkenin “ortak” statüsünde BRICS’e dahil olmasına karar verildi.

Zirvenin ardından Hindistan’ın Türkiye’nin BRICS üyeliğini Pakistan ile iyi ilişkilerinden ötürü veto ettiği iddiaları gündeme geldi. Bu iddia, Hint makamları tarafından yalanlandı. Euronews’e bilgi notu gönderen Hint makamları, Başbakan Narendra Modi’nin “aileye katılan yeni üyeleri sıcak bir şekilde karşıladığını” ve “genişletilmiş zirveden memnuniyet duyduğunu” vurguladı.

BRICS, yakın zamanda İran, BAE, Etiyopya ve Mısır’ı bünyesine kattı. Türkiye’nin yanı sıra Malezya, Tayland ve Azerbaycan da üyeliğe ilgi gösteren ülkeler arasında yer alıyor.

No comments:

Post a Comment