Saturday, October 12, 2024

12 Ekim 2024, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli’nin ABD’nin 13894 Sayılı Başkanlık Kararnamesini Bir Yıl Daha Uzatması Hakkındaki Soruya Cevabı

 12 Ekim 2024, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli’nin ABD’nin 13894 Sayılı Başkanlık Kararnamesini Bir Yıl Daha Uzatması Hakkındaki Soruya Cevabı


ABD’nin Suriye’deki gelişmeler bağlamında ilk kez 2019 tarihinde yayınladığı 13894 Sayılı Başkanlık Kararnamesini bir seneliğine uzatması, sahadaki gerçeklerle bağdaşmamaktadır.


Bu tür ön yargılı tasarrufların tekrarı yerine, Türkiye’nin Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini önceleyen politikalarının desteklenmesi, bölgesel istikrara katkı sağlayacaktır.

------------------------

Aynı konuda Euronews'un 17 HAziran 2020 tarihli habrinin metni aşağıdadır : 

By Euronews

Yayınlanma Tarihi 17/06/2020 - 19:15 GMT+2


ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yeni yaptırım listesi savaşla yıkıma uğrayan ülke ekonomisini daha da zora sürükleyebilir


Amerika Dışişleri Bakanlığı (ABD) Dışişleri Bakanlığı, 39 Suriyeli üst düzey yetkili, asker ve iş insanını yaptırım listesine aldığını açıkladı. Listenin başında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın kendisi, eşi Esma Esad bulunuyor.


ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada, bu yaptırımların Esad rejiminin Suriye halkına yönelik savaşı ve kitlesel vahşeti sürdürmesine olanak sağlayan gelir ve desteğin kesilmesi için açılan ekonomik ve siyasi baskı kampanyasının başlangıcı olduğunu vurguladı.


Pompeo açıklamanın devamında dünyanın neresinde olursa olsun Suriye'deki rejimle iş yapan herkesin potansiyel olarak mali ve seyahat yaptırımlarıyla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.


Bu yaptırımlara ek olarak Hazine Bakanlığı da Esad'ı aktif şekilde destekleyen 24 Suriyeliye daha yaptırım uygulanacağını duyurdu.


Yaptırım kararı, 2014'te Esad rejiminin, rejim muhaliflerini tuttuğu hapishanelerde işkenceyle öldürülen tutukluların fotoğraflarını dünya basınına sızdıran polisin kod ismi olan Sezar'ın (Caesar) adıyla kabul edilen yasa ve 13894 sayılı Başkanlık kararnamesi kapsamında alındı.











No comments:

Post a Comment