Saturday, October 22, 2016

Kerem Çalışkan Ermeni meselesinin arka planını anlatıyor

GAZETECİ- YAZAR KEREM ÇALIŞKAN İLE YAPILAN MÜLAKATTAN ALINTI:
Cumhuriyet Kitap Eki - 18 Ekim 2012
“... Ermeni meselesi bugün Türkiye’yi dünyadan tecrit etmek için hatta Türkiye’nin bir parçası üzerinde toprak ve tazminat talebini gündeme getirmek icin kullanılıyor. Dizinin “100 Yılın Rövanşı” başlıklı ilk kitabında ısrarla göz ardı edilen tarihi arka plana mercek tutarak, günümüz Türkiyesi’nin 100 yıl önceki Ermeni olayları ile çok boyutlu olarak yeniden yüzleşmesi amacıyla kaleme aldığınızı ifade ediyorsunuz.

- Oradaki tarihi gerçek şu: Ermeni tehciri, Ermenileri toptan Ermeni oldukları için katletmek için yapılmış bir hareket değil. Hitler’in Yahudilere yaptığı ile hiç bir benzerliği yok. Bu açıdan eğer kriter olarak soykırım terimini alıyorsanız, Ermeni tehcirine soykırım demek mümkün değildir.
- Ermeni tehciri olayı bütün tarihi arka planından soyutlanarak ele alınıyor ve tek başına sanki Ermenilere yapılmış bir kötülük gibi ele alınıyor. Bu böyle değil. Birinci Dünya Savaşı içinde bir askeri kavganın bir parçası olarak yaşanıyor.Esas olarak Ermenilerin Rus cephesinin gerisinden boşaltılmasını isteyen Almanlar. Çünkü o dönemde Enver Paşa’nın başında bulunduğu Osmanlı Ordusu tamamen Alman Genlkurmayı’nın emrinde. Yani Türkiye’deki bütün askeri kararlar ve askeri strateji Alman Genelkurmayı’nın planları dahilinde yapılıyor ve ermenilerin Rus cephesinden boşaltılmasını daha savaş başlamadan 1914 Haziranı’nda Berlin’de Goltz Paşa bir brifing’de dile getiriyor. Ve bunu da yazan ve söyleyen zaten Ermeni tarihçilerin kendisi. Goltz Paşa Rus cephesinin gerisindeki Ermenilerin Bagdat demiryolunun güvenliğinin saglanması icin oradan boşaltılmasını ve güneye, Mezopotamya’ya doğru kaydırılmasını istiyor. Burada aynı zamanda Sarıkamış faciası da doğrudan doğruya etken. Sarıkamış da zaten Alman planları ile ve Enver Paşa’nın olağanüstü kurmay hataları ve ısrarıyla yaşanmış bir facia.Birdenbire savaşın daha başında 80 bin kişi kaybediliyor. Düşünün 80 bin kişi Çanakkale’de bile ölmedi.
 ..
- Bu tarihi arka planları görmeden, o sırada Anadolu üzerinde tezgahlanan çeşitli hesapları görmeden , olaya tek başına Ermenilere kötülük yapıldı hadi biz şimdi itiraf edelim şeklinde bakmak çok yanlıştır. O dönemde Osmanlı toprakları üzerinde 3 milyon insan öldü, bunların bir kısmı da ermeni tehcisi sırasında öldü. Tarihi arka plan çok açık. Osmanlı’nın çökertilmesi, Türk ve Müslüman unsurun Rumeli’de yapıldığı gibi Anadolu’dan da tamamen silinmesidir.

No comments:

Post a Comment