Tuesday, June 25, 2024

Emekli Büyükelçi Tugay ULUÇEVİK'in Fener Rum Patrikhanesinin durumu @Tugay Ulucevik

 Emekli Büyükelçi Tugay ULUÇEVİK'in Fener Rum Patrikhanesinin durumu

@TugayUlucevik
Türkiye'de bir dinî kurum niteliğiyle Devletimizin yasaları çerçevesinde ilgili resmî makamlarımıza tâbi olarak faaliyet göstermesi gereken ve Patriği Türk vatandaşı olup mecburî askerlik görevini TSK ifa etmiş olan Fener Rum Patrikhanesi'nin ve Patriğin sosyal medya hesaplarına, merak saikiyle kendileri için kullandıkları sıfatın ne olduğunu görmek için baktım.
X platformunda hesap "Ekümenik Patrik" (Ecumenical Patriarch) adına.
Hesapta "Ekümenik Patrikhane, Ortodoks Hıristiyan Kilisesi'nin dünya çapındaki en yüksek piskoposluğu ve en kutsal merkezidir" ibaresi vardır.
Face Book'da hesap sahibi "Ekümenik Patrikhane" (Ecumenical Patriarchate).
İki hesapta da "ekümenik" sıfatı kullanılmış.
Yunanistan Türkiye ile ilişkileri alanına giren çeşitli konularda kendi öz çıkarları açısından belirledikleri kuralları veya takındıkları tutumları uluslararası hukukta mesnedi olmasa veya devletler hukukuna aykırı olsa dahi titizlikle, dikkatle ve istikrarlı ve istisnasız şekilde uygulamaktadır.
Meselâ, Yunan makamları, Pasaportunda KKTC'ne "giriş" ve "çıkış" damgası olan kişilerin Yunanistan'a girişine izin vermez.
Batı Trakya'da doğmuş Türk vatandaşlarının pasaportlarında doğum yeri Türkçe isimleriyle kayıtlıysa, meselâ "Gümülcine" veya "İskeçe" yazıyorsa, böyle pasaport sahiplerinin de Yunanistan'a girişini engeller.
Meselâ, Ege'deki adaların 1933(1923 olarak düzeltildi.) Lozan ve 1947 Paris Antlaşmalarıyla belirlenmiş gayrı askerî statülerini ihlâl ettiğini söylediğimizde Yunanistan bunu iki devlet arasında sorun olarak dahi görmez, konunun kendi egemenlik alanına giren bir konu olduğunu iddia eder. İki ülke arasında nadiren ortaya çıkan "yumuşama" dönemlerinde de bu böyledir.
Türkiye'nin zaman zaman statüsünü hatırlatmasına (İstanbul Fatih Kaymakamlığı'nın 15 Ağustos 2022 tarihli Basın Açıklaması) rağmen Patrikhane'nin aykırı davranışını sürdürdüğü görülmektedir. Son bir örnek İsviçre Bürgenstock'da düzenlenen Ukrayna Barış Konferansı'na Patriğin "Ekümenik" sıfatını kullanarak Türkiye'den ayrı olarak katılmış olmasıdır.
ÖS 10:55 · 23 Haz 2024

No comments:

Post a Comment