Monday, April 22, 2024

Erdoğan 13 yıl sonra Irak’ta Yazar: YetkinReport / 22 Nisan 2024, Pazartesi

 Erdoğan 13 yıl sonra Irak’ta

Yazar: YetkinReport /  22 Nisan 2024, Pazartesi 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyarette bulunmak üzere gittiği Irak’ta, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani tarafından Bağdat Uluslararası Havalimanı’nda resmî törenle karşılandı (Foto: Cumhurbaşkanlığı)


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 13 yılın ardından ilk kez geniş bir heyetle birlikte resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Irak’a gitti. Burada önce Bağdat’ta sonra Erbil’de temaslarda bulunacak olan Erdoğan’ın gündeminde terörle mücadele ve enerji anlaşmaları var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 22 Nisan sabah saatlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Irak’a hareket etti.

Erdoğan, Irak’ın Başkenti Bağdat’taki resmi ziyaretlerinde ilk olarak Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile görüşecek. Erdoğan ardından Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani ile bir araya gelecek.

Erdoğan ve Sudani görüşmelerinin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlenecek, iki ülke arasında anlaşmalar imzalanacak. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, imzalanacak anlaşmaların 20’den fazla olduğunu belirtti.

Erdoğan’ın daha sonra Erbil’e gitmesi ve buradaki temaslarının ardından Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.

Erdoğan ile birlikte Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da Irak’a gitti.

Irak’ta ortak harekat merkezi planı

Erdoğan’ın ziyaretinin en önemli gündem maddesi terörle mücadele, su kaynakları ve Türkiye’ye doğalgaz ve petrol akışı.

Türkiye’nin terörle mücadele konusunda Irak’la ortak harekat merkezi kurması planlanıyor. Erdoğan’ın ziyareti sırasında bu merkezin gündeme gelmesi öngörülüyor. İmzalanacak metinler arasında Stratejik Çerçeve Anlaşması’nın kapsamlı bir metin olması ve özellikle güvenlik ve terörle mücadele konularında önemli unsurları barındırması bekleniyor.

Irak Mart ayında yapılan Türkiye-Irak 2. Güvenlik Zirvesi sonrasında yapılan ortak açıklamada PKK’yı “yasaklı örgüt” olarak ilan ettiğini duyurmuştu.

Bunun yanında görüşmelerde Kalkınma Yolu Projesi de önemli bir yer tutacak. Erdoğan’ın Irak ziyareti sırasında İş Forumu da düzenlenecek. Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacmini artırmaya yönelik adımların ele alınması bekleniyor. Irak’ın su sorunu da masadaki önemli bir konu olacak.

No comments:

Post a Comment