Sunday, July 24, 2022

Emekli Büyükelçi Tugay Ulucevik'in Lozan Barış Andlaşması'nın 99. Yıldönümünde düşünceleri :

 

Emekli Büyükelçi Tugay Ulucevik'in Lozan Barış Andlaşması'nın 99. Yıldönümünde düşünceleri :


1.Lozan Barış Andlaşması’nın 99. yıldönümünde emsalsiz önderimiz Atatürk'ü, Lozan Kahramanı İnönü’yü ve Konferans'taki heyetimiz ile o dönemdeki TBMM'nin üyelerini, İstiklâl Savaşımızın aziz şehitlerini ve gazilerini rahmet, şükran, minnet ve saygıyla anıyoruz.

2. Lozan Barış Andlaşması'nın yıldönümü, 24 Temmuz, Bayram niteliğinde bir gündür. Türk Milleti'ne kutlu ve mutlu olsun!

3.Lozan Barış Andlaşması, Türkiye’nin, mutlak bağımsız ve egemen bir devlet ve milletlerarası camianın hukuken eşit bir üyesi olarak doğduğunu tescil eden belgedir. TBMM’nin 29 Ekim 1923 günü “Türkiye Cumhuriyeti” olarak ilân ettiği Devletimizin “tapu senedi” mahiyetindedir.

4. Lozan Barış Andlaşması, genel olarak dış siyasetimizin, özel olarak da Kıbrıs ve Türk-Yunan münasebetlerine dair strateji ve politikalarımızın “ahde vefa” ilkesine göre yürütülmesinde on yıllar boyunca gözettiğimiz dengelerin oluşturulmasını sağlayan unsurlar manzumesidir.

5. Dış politikamızın Lozan Andlaşmasıyla kurulan temel dengesi "Lozan Dengesi" kavramı İnönü'ye ve CHP’ye muhalif AP, MSP, MHP, MP, CKMP, YTP 'nin oluşturduğu Hükûmet programlarına da yansımıştır. Zorlu, Demirel, Davutoğlu gibi siyasetçilerin demeçlerinde de zikredilmiştir.

6. Atatürk’ün Milletimize miras bıraktığı TC Devleti’nin tapusu Lozan Barış Andlaşması'na sahip çıkmak millî ödevdir. Lozan Barış Andlaşması’nı elde etmemiş olsaydık bugün bağımsız, egemen ve hür olarak hiçbir konuda kutlama yapamaz, hiçbir millî coşku ve heyecanı yaşayamazdık.

7. İdaresi 1878’de, üzerindeki Osmanlı egemenliği 1914’de İngiltere’ye kaptırılmış olan Kıbrıs adasında Türkiye’nin yeniden söz ve rol sahibi olmasına, Türk askerinin 82 yıl sonra 16 Ağustos 1960 sabahı Ada’ya yeniden ayak basmasına imkân veren Andlaşma hükmünün temel referansı (M. 16) İnönü’nün müdahalesiyle ortaya çıkmasının 99. Yıldönümü.

8. Rahmetle andığım Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, 1955 Londra Kıbrıs Konferansı’nda Türkiye’nin pozisyonunu Lozan Andlaşması’nın Kıbrıs hakkındaki hükümlerini esas alarak ve Lozan’da İnönü tarafından açıklanan görüşlere atıf yaparak izah etmiştir.
Saygılarımla paylaşıyorum.

No comments:

Post a Comment