Friday, July 29, 2016

Nazi işbirlikçisi Karekin Nezdeh

Nazi işbirlikçisi Karekin Nezdeh için dikilen anıt
19 Temmuz 2016 Salı günü Facebook sayfamda, İkinci Dünya Savaşında Nazi Almanyası ile işbirliği yapan Ermeniler konusuna değinmiş, bu bağlamda tarihçi Selahi Sonyel (R)’in “Kıskaç altında Türkiye” kitabından alıntı yaparak, Karekin (Garegin) Nezhded adlı Ermeni “generali” nin “Ta-seghagron” adlı ırkçı Ermeni örgütünü kurmuş ve bir çok Ermeni gencini Nazi SS elit grubunun ve Alman askeri güçlerinin hizmetine vermiş olduğunu belirtmiştim.
Karekin Nzhdeh adı son dönemde Ermenist...an’da açılışı yapılan bir heykel ile çağrışım yaptı. Filhakika, geçen Mayıs ayının 28’inde Ermenistan başkenti Erivan’da “ulusal kahraman”olarak nitelenen Garegin Nzhdeh için bir anıt açılışı yapıldığı basında yer almıştı. Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın da katıldığı törende Garegin Nzhdeh’in torunu Armen Babayan da bulunmuştu.
Basında üzerinde pek fazla durulmayan bu anıt açılışına Rusya tepki gösterdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, “bu heykelin neden dikildiğini anlayamadık” dedikten sonra, “Moskova’nın Nazizm, neo-Nazizm ve aşırı akımların yeniden gündeme getirilmesine, yüceleştirilmesine ve diğer şekillerde sergilenmesine karşı olduğunu “ söyledi.
Ermenistan’ın en yakın müttefiki Rusya’nın tepkisini çeken Garegin Nzhdeh’in geçmişi hakkında internet’teki kaynaklarda kısa bir araştırma yaptım.
Garegin Nzhdeh 1912 Balkan savaşlarından başlamak üzere maceracı bir grafik izlemiş. yaşamının son döneminde ise Sovyetler Birliği ‘nce tutuklanarak, hapsedilmiş, 1955 yılında hapisteyken ölmüş.
Garegin Nzhdeh’in yaşam öyküsünden önemli satır başları şöyle:
- Nahçıvan’da doğan Garegin 17 yaşında Ermeni kurtuluş hareketine katıldı.
- 1912’de Balkan savaşlarında Osmanlı ordusuna karşı savaşmak üzere Bulgar ordusu içinde bir ermeni taburu oluşturdu.
- Birinci Dünya Savaşında Rus ordusuna katılarak Türklere karşı savaştı.
- Birinci Dünya Savaşının son döneminde yeni kurulan Ermeni Cumhuriyeti’ne katıldı. Ermeni kuvvetlerinin Zangezur’daki Azerilerin etnik temizlenmesinde önemli bir rol oynadı.
- Ermeni Cumhuriyeti’ nin Sovyetleştirilmesi üzerine, ABD ve Avrupa’da faaliyetlerde bulundu.
- İkinci Dünya Savaşında Nazi Almanyası’nda Adolf Hitler’in hizmetine girdi. Nazi ordusu içinde oluşturduğu Ermeni askeri birliği Doğu cephesinde ve Kırım’da Ruslara karşı savaştı.
- Savaşın sonuna doğru Türkiye’nin işgalini amaçlayan bir planı Sovyet liderliğine sundu. Sovyetler, bu planı reddettiler ve Garegin Nzehdeh’I hapse attilar.
- 1992’de yeni kurulan Ermenistan Cumhuriyeti, Nzhdeh’in itibarını iade etti
- 2013’de Nzehdeh için Ermeniler yedi milyon dolar harcayarak bir film çektiler.
- Mayıs 2016’da Erivan’da bir anıt dikildi.
- İsrail, Nzehdeh Heykel’ini “Nazizm propagandası” olarak niteledi.
(Bu bilgi notu, Azeri akademisyen Rusif Huseynov’un araştırmasından ve internet'teki diğer kaynaklardan yararlanarak hazırlandı.)

No comments:

Post a Comment