Wednesday, July 27, 2016

Halil İnalcık Atatürk'ü anlatıyor


Usta bir siyasetçi ve başarılı bir diplomat :Atatürk

İki gün önce aramızdan ayrılan büyük tarihçi Halil İnalcık’ın Türkiye İş Bankası’nca Haziran 2016’da yayınlanan “ Osmanlı Tarihinde İslamiyet ve Devlet” başlıklı kitabından kısa bir alıntıyı paylaşıyorum.

“...Atatürk yalnızca büyük bir askeri stratejist değil, aynı zamanda usta bir siyasetçidir. “Vatanı kurtarma”, “milletin bağımsızlığını sağlama”, milletin kayıtsız şartsız egemenliğini sağlama”, “Türk milletini çağdaş medeniyet düzeyine ulaştırma” uğrunda yaptığı siyasi mücadeleler, aynı zamanda bir iktidar mücadelesini  andırır. O’nun, tam iktidarı elinde tutmak, bu iktidara meşruluk kazandırmak için en uygun söylemleri  seçen,  siyasi manevralar yapan usta bir siyasetçi olduğunu unutmamak gerekir. Mustafa Kemal  son kertede, amaçlarına ulaşmak için tehdide başvurmaktan da çekinmezdi.

“Atatürk gerçekçi bir siyaset ve devlet adamı karakteri yanında başarılı bir diplomattı. Dış güçlerle, büyük devletlerle ilişkilerinde çok başarılı bir diplomasi yürüttüğüne, Ankara’da hizmet eden birçok büyükelçi tanık olmuştur. 1919’da mütareke sonunda İtalya, Fransa ve İngiltere arasında imparatorluk topraklarını paylaşmada ortaya çıkan rekabeti, Rusya’da Bolşevik ihtilali yöneticileri ile Batı devletleri arasındaki uzlaşmaz düşmanlığı, Mustafa Kemal usta bir diplomasi ile değerlendirmiştir, O’nun bu dehası bağımsızlık savaşını  başarıya götüren en önemli faktörlerden biridir.”

No comments:

Post a Comment