Friday, September 27, 2024

Yetkin Report - Yetenekli bay Mustafa Aydın'lara karşı CHP ne demeli? Yazar : Ferhat Boratav - 27 Eylul 2024


Yetenekli Bay Mustafa Aydın’lara karşı CHP ne demeli?

/ / 

Cahit Turhan’dan sonra Yetenekli Bay Mustafa Aydın ikinci örnek, ama bu sefer gösteriş ve fütursuzluk büyük olduğu ölçüde insanların tepkisi de büyük oldu. Ülkenin ana muhalefet partisinin ekonomiden sorumlu en üst düzeydeki yöneticisi, öznesi belirsiz bir şekilde “zimmet çıkarılmalı” demekten öteye geçemiyor mu? (Foto: BirGün)

Birgün gazetesinde Timur Soykan çok çarpıcı bir habere imza attı bir kere daha. Kısaca kendi kaleminden hatırlatayım:

“BDDK Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın, kurumun denetimi altında olan banka ve özel finans kuruluşlarının yöneticilerine düğün davetiyesini gönderdi. Skandal düğünde BDDK’nin denetiminde olan bankaların genel müdürleri, özel finans kuruluşlarının sahipleri ve yöneticileri takı sırasına girdi. Takılar kutuları doldurdu. Bir rivayete göre; rakip şirketlerin takı bedellerini öğrenip geride kalmamak için çalışma yaptılar. Banka genel müdürleri, 150 bin TL ile 350 bin TL arasında takı bütçeleri belirledi.”

Burada bir yolsuzluktan daha derin bir sorun olduğu açık, çok ciddi bir “etik ihlali” sözkonusu.

Yönetmelik hükmü çok açık

Türkiye’de de kamu görevlilerinin uymaları gereken etik kuralları belirleyen yasalar ve deyim yerindeyse “kapı gibi” bir de Yönetmelik var, 2005’te AKP iktidarı tarafından yayınlanmış: Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik.

Bu yönetmeliğin hükmü çok açık:

“Kamu görevlileri, yürüttükleri görevle ilgili bir iş, hizmet  

veya menfaat ilişkisi olan gerçek veya tüzel kişilerden 

kendileri, yakınları veya üçüncü kişi veya kuruluşlar için 

doğrudan doğruya veya aracı eliyle herhangi bir hediye 

alamazlar ve menfaat sağlayamazlar.”

Yönetmelik burada da kalmıyor, “anlamayan kalmasın” dercesine, “hediye alma yasağı kapsamında” olanları da, “hediye alma yasağı kapsamı dışında” olanları da sayıyor. “Düğün hediyeleri” diye bir madde tabii ki yok bunlar arasında.

Ama ne gam.

BDDK Başkan Yardımcısı’nın denetlemekle yükümlü olduğu şirket yetkililerinden kameraların önünde fütursuzca hediye toplaması bu rejimin alışkanlık haline getirdiği etik ihlallerine aslında ne ilk, ne tek örnek.

Mustafa Aydın ne ilk ne tek örnek

Yetenekli Bay Cahit Turhan’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı görevden ayrıldıktan hemen sonra Kuzey Marmara Otoyolu işletmesinin CEO’su olmakla “Kamu Görevinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanunu” nasıl çiğnediğini yine burada yazmıştım.

Cahit Turhan’dan sonra Yetenekli Bay Mustafa Aydın ikinci örnek, ama bu sefer gösteriş ve fütursuzluk büyük olduğu ölçüde insanların tepkisi de büyük oldu.

Ve Murat Yetkin’in kulis haberiyle öğrendik ki, skandal düğün sırasında ABD’de olan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dönüşünde ayağının tozuyla konu hakkında incele başlatılması talimatı verdi, “gereğinin yapılacağını” söyledi.

Ozan Gündoğdu’nun dikkat çektiği gibi, “Damat, Devlet Bahçeli’nin Özel Kalem Müdür Yardımcısı Bilal Aydın’ın kardeşi. Gelin Süleyman Soylu’nun avukatı” iken, Mehmet Şimşek’in gücü bu soruşturmaya yeter mi, merakla bekleyeceğiz.

Ama iktidar kanadından ilk adımda gelen hızlı aksiyona karşılık benim aklıma takılan CHP’den gelen tepki.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe “Tam anlamıyla bir skandal… Bu düğüne katılarak yüksek meblağlarda takı takan tüm kamu bankası yöneticilerine zimmet çıkarılmalıdır,” dedi.

Güzel ama yeter mi?

Ülkenin ana muhalefet partisinin ekonomiden sorumlu en üst düzeydeki yöneticisi, öznesi belirsiz bir şekilde “zimmet çıkarılmalı” demekten öteye geçemiyor mu?

Kim çıkaracak bu zimmeti?

İktidara aday olma, bir yıl sonra erken seçime gitme iddiasındaki bir partinin, artık, “Biz geldiğimizde bu kamu bankası yöneticilerine biz zimmet çıkaracağız” deme kararlılığını göstermesi gerekmiyor mu?

Kokuşan yönetimin, tökezleyen ekonominin yükünü her hücresinde hisseden insanlar, “CHP iktidara gelirse, geldiğinde bu çektiklerimizin hesabını kimden, nasıl soracak” diye bilmek istiyorlar.

Bu sorunun cevabını açık, net şekilde verme zamanı çoktan gelmedi mi?

Sahi, hani “Beşli Çete”lerle yapılan “ayıplı sözleşmeler” için tahkime gidilecekti, hatta hatta KÖİ yatırımları kamulaştırılacaktı… Biz unutmadık, CHP hatırlıyor mu?

No comments:

Post a Comment