Thursday, August 24, 2023

Yetkin Report : Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’in Erdoğan’ı kızdıracak benzetmesi Yazar: Murat Yetkin / 24 Ağustos 2023, Perşembe

 Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’in Erdoğan’ı kızdıracak benzetmesi

Yazar: Murat Yetkin /  24 Ağustos 2023, Perşembe 


Sabah bilgisayarın başına geçtiğimde niyetim Rus Paralı asker ordusu Wagner’in başındaki Yevgeni Prigojin’i taşıdığı bildirilen uçağın Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e karşı ayaklanıp geri çekilmesinden tam iki ay sonra, 23 Ağustos akşamı Moskova-Sen Petersburg yolunda düşmesi, ya da düşürülmesini yazmaktı. Ancak Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in 23 Ağustos’ta yaptığı ve Türk medyasına “Osman Kavala ve Ahmet Altan’dan bahsetti” diye yansıyan konuşması fikrimi değiştirdi.


Steinmeier konuşmasında sadece Kavala ve Altan’dan bahsetmekle kalmıyordu. Nazi döneminde Almanya’dan kaçmak zorunda kalan “Alman yurtseverlerin” başka ülkelerin ordularında, gizli servislerinde çalışarak Nazi rejiminin devrilmesini sağlamalarından şükranla bahsediyordu. Bu çerçevede verdiği örnekler arasında Türkiye’yi de sayıyordu; Kavala ve Altan o çerçevede, adeta “kaçamayan yurtseverler” olarak anılmıştı.


Bir tercüme hatasına düşmemek adına Almanya Cumhurbaşkanlığı sitesinden konuşmanın orijinaline ulaştım ve Almanya’nın Sesi (DW) haberi üzerinden Türk medyasına yansıyan kısmın Steinmeier’in konuşmasının sadece bir bölümü olduğunu gördüm.


Zehir zemberek bir konuşmaydı.


Steinmeier, göç ve hicret


Okuduğumda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliğine karşı, Türkiye’nin jeopolitik önemini ve göçmenlere işaretle Avrupa Birliği (AB) ile üyelik müzakerelerinin yeniden başlatılması, Gümrük Birliğinin yenilenmesi, hiç değilse vize kolaylığı sağlanması talebine -en azından Almanya’nın onayını almasının hiç kolay olmadığı sonucunu çıkardım.


Steinmeier, Kayıp ve Gelecek Üzerine etkinliğinde Sürgün başlıklı konuşmasına İncil’deki hicret ve sürgün kavramıyla girmiş. Sırasıyla Yahudilik, Hristiyanlık ve Müslümanlık, yâni üç Semâvi ve İbrahimî dinde de hicret kavramına, yaşadığı toprakları inançları nedeniyle terk etmek zorunda kalmanın öneminden söz etmiş.


Sonra doğrudan Almanya konusuna girmiş. Nazi rejimi altında fikirlerini, sanatlarını icra edemeyen ülkenin en iyi aydınlarının, sanatçılarının bir kısmının Almanya’yı terk edip gönüllü sürgüne gitmek zorunda kaldıklarını anlatmış. Verdiği örnek Nazilerin sanki kendilerine saldırılıyormuş gibi çıkartıp solcuları ve Yahudileri suçladıkları Parlamento binası, Reichstag yangını ardından ülkeden kaçıp, Amerikan ordusu üniformasıyla savaşan sosyalist yazar Stefan Heym. Thomas Mann’dan Marlene Dietrich’e dek örnekleri çoğaltmış.


Almanya’daki “sürgünler” ve “kalanlar”


Almanya Cumhurbaşkanı, Almanya’nın Nazi geçmişini o kadar sert eleştirmiş, Nazi geçmişinden kaçarak dışarıda ona karşı, hatta başka bayraklar altında savaşanları o kadar övmüş ki, bugünkü Almanya’ya Nazi geçmişini hatırlatanlara meydan vermemek istemiş adeta.


Yaptığı konuşmada “Bugün de aramızda bize, Almanya’ya sığınan sanatçılar bulunuyor” diye devam etmiş. İşte o bölümde, bir de aramızda olamayanlar, ama hatırladıklarımız var diyerek saydığı isimler var. İran’da ahlak polisi tarafından dövülerek gözaltına alındıktan sonra ölen Masha Amini’yi, saymış.  Ardından Türkiye’den Osman Kavala ve Ahmet Altan. Ve bir de Belarus’ta hapiste bulunan muhalif müzisyen Maria Kalosnikava ile yine hapisteki Avukat Maxim Znak.


Steinmeier konuşmasında İran ve Türkiye’ye ayrıca bir çağrıda bulunmamış ama Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’ya “Bu insanların hayatından sen sorumlusun” demiş.


Konuşmasının sonunda “aramızda bulunmalarından memnuniyet duyuyorum” diyerek selamladığı isimler arasında Türkiye’den de bir isim var; yazar Aslı Erdoğan.


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB ile yeni bir sayfa açmak istediğini söylemesi güzel de sadece Türkiye’nin jeopolitik önemini vurgulamakla gerçekleşmesi zor görünüyor. İnsan hakları, yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü gibi kavramların hâlâ tedavülden kalkmadığını görmek gerekiyor.


Murat Yetkin

24 Ağustos 2023








No comments:

Post a Comment