Thursday, July 18, 2024

Daron Acemoğlu: “Türkiye’de eşitsizlik arttı, iktidar ile bağlantılı iş adamları servet sahibi oldu” 18 Temmuz 2024 Perşembe

 Son güncelleme: 18 Temmuz 2024 -

Daron Acemoğlu: “Türkiye’de eşitsizlik arttı, iktidar ile bağlantılı iş adamları servet sahibi oldu”

18 Temmuz 2024 Perşembe


Picture of Dış Haberler Servisi

Dış Haberler Servisi

Dünyaca ünlü ekonomist Daron Acemoğlu, eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın kasım ayında yeniden Beyaz Saray’a oturması halinde ABD’nin diktatörlükle yönetilmesinden endişe ettiğini söyledi. Demokrasinin sadece ABD’de değil, Avrupa’da da tehdit altında olduğunu vurgulayan Acemoğlu, Türkiye ile ilgili de önemli mesajlar verdi.

Dünyaca ünlü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Der Spiegel dergisine verdiği röportajda, eski ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik suikast girişiminin tehlikeli sonuçları olabileceğini söyledi.

ABD’de kamu kurumlarına olan güvenin giderek düştüğünü ifade eden Acemoğlu, suikast girişimlerinin de kurumlara olan güveni daha da sarstığını ve siyasi ayrışmayı körüklediğini söyledi.

Prof. Dr. Daron Acemoğlu Medyascope’ta | Türkiye’deki ekonomik kriz ve çözüm yolları: “Fikirlerimi paylaşırım ama politikaya girmek bana cazip gelmiyor”

“Çok endişeliyim”

Trump’ın suikast girişimi sonucu yaralanmasının başkan seçilme ihtimalini “muhtemelen” artırdığını düşünen Acemoğlu, “Trump’ı sık sık ABD demokrasisi için bir tehlike olarak tanımladınız. Hâlâ böyle düşünüyor musunuz?” sorusuna, “Evet, ama bu şiddeti haklı çıkarmaz. Demokrasiye yönelik bir tehdide karşı en iyi araç güçler ayrılığı, barışçıl protestolar ve seçimlerdir. Her hâlükarda suikast ABD demokrasisine yönelik riskleri artırmıştır” yanıtını verdi. Trump’ın yeniden Beyaz Saray’a çıkması halinde demokrasi adına endişe duyacağını vurgulayan Acemoğlu, “Çok endişeliyim. Başkanlık yaptığı ilk dönemde de demokrasi için bir tehditti. Şimdi sekiz yıl öncesinden çok daha kötü olabilir” dedi.

“Şimdi birlik zamanı”

Acemoğlu, “Biden yeniden seçilmeli mi?” sorusuna, ABD’de bazı medya organlarının Biden’ın aday olmama çağrısı yaptığı kapaklara gönderme yaparak, “Trump demokrasiye yönelik bir tehdit. Kim O’nun karşısında duruyorsa, onu desteklemek zorundasınız. Şimdi birlik zamanı” yanıtını verdi.

Daron Acemoğlu yazdı: “İşçileri öncelemeyen bir demokrasi ölüme mahkûmdur”

“Le Pen tehlikesi bertaraf edildi”

Acemoğlu, Fransa’da yapılan erken genel seçimlerinin sonuçlarını da değerlendirdi. Marine Le Pen ve partisinin sandıklardan üçüncü parti olarak çıkmasını yorumlayan Acemoğlu, “Le Pen ‘tehlikesinin’ yalnızca şimdilik bertaraf edildi, Le Pen’i durdurmak için sol, merkez ve merkez sağ partilerin ittifak yapması gerekti. Sol ittifakın lideri Jean-Luc Melenchon’un da ‘oldukça aşırılıkçı’ olduğunu unutmayalım. Söz konusu trend devam ederse bir sonraki seçimlerde işler daha da kötüye gidecek” dedi.

“Bugün hiçbir otokrat, Kuzey Kore hariç, sadece demir yumruk ve tanklarla iktidarı elinde tutamaz”

Acemoğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidarının ilk yıllarında bir yandan “toplumun fakir kesimlerinin sesi olduğunu, istihdam yarattığını ve evler inşa ettiğini” bir yandan da ülkede eşitsizliğin arttığını ve iktidarla bağlantılı iş adamlarının servet sahibi olduğunu vurguladı. Acemoğlu, “Yine de Türk halkının bazı kesimleri, attığı birçok otoriter geri adıma rağmen hâlâ Erdoğan’ı destekliyor” dedi.

Batı, Türkiye’nin ekonomi yönetimine güveniyor mu? Demokrasi olmadan kalkınma olur mu?

Daron Acemoğlu ile söyleşi: Batı, Türk ekonomisine güveniyor mu? Demokrasi olmadan kalkınma olur mu?

“Otokratlar işçileri nasıl kendi taraflarına çekmeye çalıştılar?” sorusunu Acemoğlu şöyle yanıtladı:

“Bugün hiçbir otokrat, Kuzey Kore hariç, sadece demir yumruk ve tanklarla iktidarı elinde tutamaz. Otokratların halkın desteğine ihtiyacı vardır. Örneğin Erdoğan Türkiye’deki kurumları sistematik olarak zayıflattı, medyayı ve yargıyı kontrol ediyor ama yine de seçimleri kazanmak zorunda. Ve son yerel seçimlerde kaybetti. Otokratlar popüler kalabilmek için ya ilkesizce milliyetçi ideolojileri savunur ya da Orban ve Trump gibi göçmenlere yönelik polemik yaratırlar.”


Kaynak: Der Spiegel


No comments:

Post a Comment