Türk tarımına büyük bir tuzak kuruldu
Saygı ÖztürkYayınlanma: 01 Eylül 2024 Güncelleme: 01 Eylül 2024
CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL SÖZCÜ’ YE ANLATTI:
CHP’de bir yandan Tüzük Kurultayı, Parti Programı hazırlıkları yapılırken, Türkiye’nin değişik illerinden, üreticilerden Genel Başkan Özgür Özel’e, “Gelin burada da miting yapalım” davetleri geliyor. Hani denilir ya, “Bıçak kemiğe dayandı” diye... Eğer bıçak kemiğe dayanmamış olsa üretici kolay kolay sokağa çıkmaz. AKP’nin oy oranının yüksek olduğu yörelerde eylemler yapılıyorsa bu üreticinin zor günler geçirdiğini ortaya koyuyor.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Dikili Belediye Başkanı Adil Kırköz, deniz kirliliği ile mücadele sözü verdiler.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, hafta içinde Balıkesir’in Ayvalık, Gömeç ilçelerinden sonra İzmir’in Dikili ilçesine gelmişti. Türkiye’nin uzun soluklu festivaline 38. kez ev sahipliği yapan Dikili’de bu festivale, “Kültür, Demokrasi, Emek Festivali” adı verilmiş. Özgür Özel de yazları Dikili’ye gelen ailesiyle öğretmenlere tahsis edilen okulda geçirdiği günleri ve bu festivalin ilk yıllarını andı.
ÇOBAN ATEŞİNİ ORADA YAKTI
Genel Başkan adaylığını açıkladığında, Özgür Özel’in ilk gittiği ilçe Dikili olmuştu. O yüzden Dikili için, “Çoban ateşini burada yakmıştık” diyor. Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz ve çalışma arkadaşları geçen ay 3. Kitap Günleri’ni gerçekleştirmişti. Kültür, Demokrasi ve Emek Festivali’ne bu kez Özgür Özel Genel Başkan olarak katılmıştı. Açıkçası büyük de ilgi gördü. Sanatçı Melek Mosso konserini izlemeye gelenleri de daha fazla bekletmemek için Özel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz konuşmalarını kısa tuttular.
AKP’li belediyelerin konserleri, tiyatroları iptal ettiği, insanların yaşam biçimine müdahalenin arttığı günümüzde, CHP tam tersini yapıp Genel Başkanıyla, belediye başkanlarıyla festivallere tam destek veriyor. Bunu göstermek için İzmir’in hemen tüm ilçe belediye başkanları da festivalin ilk gününde Dikili’deydi. Aydın’ın Çine ilçesinde Suavi’nin konseri engellenmek isteniyormuş. O gün Özgür Özel, Suavi’ye destek için Çine’ye gitti.
BAŞKANLARIN CEBİNDEKİ ANAHTAR
Dikili’nin en büyük sorunu arıtma tesisinin olmaması, denize karışan atıklar. Özellikle Kabakum köyünden, bir peynir fabrikasından, büyük bir siteden geldiği belirtilen atıklar Bankacılar Sitesi’nde denizle buluşuyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, gelecek yılın bütçesine arıtma tesisi için ödenek ayrılacağını belirtti, “Dikili’nin denizi tertemiz olacak” dedi. Başkan, bu sözleriyle büyük alkış topladı. Hemen belirtelim, İzmir Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, denize akan pis suları görmesine rağmen konunun üzerine gitmediği yolunda Dikili’de genel bir kanı olduğunu öğrendim.
Genel Başkan Özgür Özel, belediye başkanları için “Belediye başkanlarımızın cebinde bir anahtar var. Ne anahtarı olduğunu biliyor musunuz? O anahtar cumhuriyetimizin ikinci yüz yılında CHP’yi iktidara taşıyacak anahtardır” dedi. Bu sözleriyle yerel yönetimlerin CHP’yi iktidara taşımasındaki önemini de vurgulamış oldu.
TOPLUMDA BÜYÜK BİR UYANIŞ VAR
“Sokak röportajı”ndaki sözleri nedeniyle 12 Ağustos’ta tutuklanan, 29 Ağustos gece saatlerinde ailesine bile haber verilmeden tahliye edilen Dilruba Kayserilioğlu’nu cezaevinde ziyaret eden Özgür Özel, oradan da Manisa’daki mitinge gitmişti. CHP Genel Başkanı’na mitingleri, üreticinin niçin perişan edildiğini sordum. Özel, SÖZCÜ’ye şunları anlattı:
“Rize mitinginde en çok şunu duydum: ‘AK Partiliyim ama hakkımızı sen arayacaksan sana destek olacağız.’ Rize mitingimizde çok AK Partili vardı. Adana’da, Hayrabolu’da buğdayla ilgili konuştuk. Adana’da belediye önünde kendiliğinden toplanan kalabalıktı ama Tekirdağ’da müthiş bir kalabalık vardı. Buğday mitingi için halen Türkiye’nin dört bir yanından davetler geliyor. Son dönemde fıstık mitingi yaptık. Her gün bir başka ürün, bir başka üretici kesimi miting çağrısı yapıp seslerini duyurmak istiyor. Bu iş fevkalade kritik bir noktada. Gördüğüm kadarıyla toplumda çok ciddi uyanış var. Artık sesini yükseltmek için her şeyi göze alıyorlar.
AYNI İLDE ÜRETİCİDE 8, PAZARDA 80 LİRA
Bu konuda başı çiftçilerin çektiği görülüyor. Çünkü en büyük yangın onlarda var. Evet maliyetlerinin altında fiyatlara mahkum edildiler. AK Parti’de birileri sanki özel hesap yapıyor, bir ürün kaç liraya verilmesi gerekiyorsa, onun altında bir taban fiyat veriliyor. Bir de şunu görmek gerekir: Çok net bir şey var. Örneğin Burdur’da fasulye tarlada 8 lira, Burdur merkezin pazarında 80 lira. Bu akıl almaz bir şey. Mantıkla izah edilebilecek bir şey değil.
Hani başka şehirlere giderken nakliye biniyor bilmem ne falan da... Burada üreten de mağdur tüketen de mağdur. Arada birileri Türkiye tarımına çok ciddi bir tuzak kurmuş. Türkiye, tarımda kendi kendine yeten bir ülkeyken, rantçıları doyuramayan, vatandaşını doyuramayan bir ülke haline geldi. Rantçılar, aradaki aracılar ve ithalatçılar Türkiye’de öyle bir düzen kurdu ki tarlada 8 lira olan ürün iki kilometre ileride bulunan semt pazarında 80 liraya satılıyor. Büyük bir oyunla karşı karşıyayız. Dünyada kendi kendine yetebilen birkaç ülkeden biri olan Türkiye, kendi üreticisinin malını, tüketicisine 10 kat fiyatla ulaştıran bir ülke haline geldi. Bu korkunç bir şey...”
Özgür Özel, halkla, üreticiyle mitinglerde buluşmaya devam edecek. Burdur’da üreticiden 8 liraya alınan fasulyenin, iki kilometre uzaklıkta bulunan pazarda 80 liraya satılmasına nasıl hayret ettiğini anlatmaya devam edecek.
Saygı Öztürk
No comments:
Post a Comment