Wednesday, June 15, 2016

Ergun Kırlıkovalı Ermeni iddialarını yanıtlıyor

ERMENI ISYANLARI, IHANETLERI, TERORU VE MEZALIMI, VATAN SAVUNMASI ICIN
OSMANLI'NIN 1915 "GECICI YERLESTIRME" KARARINA YOL ACMISTIR;
ASLA SOYKIRIM DEGILDIR, OYLE SAYILAMAZ VE SAYILMAMALIDIR
 
Ergϋn KIRLIKOVALI
Turk-Amerikan dernekleri Kurulu (eski) Baskani, 2011-2013
Washington DC, A.B.D., 15 Haziran 2016
 
Turk-Ermeni anlasmazligini soykirim olarak gosterme cabalari tarihi ve hukuki desteklerden tamamen yoksundur.  Ustelik birincil kaynaklardan belgelerle saygin tarihci ve arastirmacilar tarafindan curutulmus politik bir soykirim iddiasini, yine politik nedenlerle, canli tutma hevesidir. [1]
 
Ortada cekilen buyuk acilar ve verilen kayiplar tabii ki vardir ama bunlar iki taraflidir; ne iddia edildigi gibi sadece Ermenilere mal edilebilir ve ne de Ermeniler'in bu korkunc savas-ic savas-ihanet-isyan-teror sarmalindaki onlarca yila yayilan rolu ve suclari kucumsenebilir veya ihmal edilebilir. [2]
 
Buyuk bir trajediden ve ortak acilardan soz edilebilir, edilmelidir, ama bunu yaparken "Derin Dinkciler" in yaptigi [3-7] gibi Turk acilarini ve Ermeni hainliklerini yok sayan yaklasimlara yer vermek toplumumuzu incitir, tarihi gercekleri bilerek saptirir.
 
Ermenilerin sectigi 24 Nisan tarihi, tamamen propagandaya donuk bir zorlama bir tarihtir. [8] Yazar-cizer takimdan bircogu 24 Nisanin arkasindaki olaylari bilmez ama buyutur. Olay kisaca sudur: Istanbul'da bulunan 235 Ermeni komitaci lider, Osmanli Hukumetinin sayisiz ikazina ragmen devlete karsi haince tuzaklar hazirlamaktan vazgecmemeleri uzerine, tutuklanirlar. Bunlar Ankara ve Cankiri gibi ulkenin daha guvenli ic bolgelerine gonderilir ve orada ev hapsine tabi tutulurlar. Bu demektir ki, gunduzleri dolasabilirler ama gece karakola imza verip eve donerler. Bir sure sonra da (ikisi haric) hepsi birakilmislardir. Birakilmayan iki kisi ise, iddia edildigi gibi politik nedenlerle oldurulmemis, ilgisiz ticari bir anlasmazlik sonucu cikan catismada can vermistir. Bunlarin hepsi tarihi belgelidir ve ispatlidir. [9]
 
Soykirim, Birlesmis Milletler 1948 Soykirimi Onleme ve Cezalandirma Sozlesmesi tarafindan, hararetli tartismalardan sonra babul edilmis ve uye milletler tarafindan yine yillarca tartisilarak imzalanmis, cok ciddi, hassas ve hukuki bir belgedir. Mesela, Turkiye 31 Temmuz 1950 de imzalamistir, yani iki yil dusundukten sonra.[10] Bu kadar dusunulen, tartisilan hukuki ve teknik bir konuda her onune gelenin "Bana gore falanca olay soykirimdir" demesi en basta hukuka saygisizliktir. Tarih bilimini yok saymaktir. Milleti aptal yerine koymaktir. Cinliktir. Sahtekarliktir. Acimasizliktir. Onyargidir. Barisa ve huzura hizmet etmeyen bir davranistir.
 
Hukukun en temel kurallarindan birisi, yasalarin gecmise donuk calistirilamamasidir. Yoksa her parti, her lider, rakiplerini yok etmek icin istedigi bir yasa cikarir gecmiste kalan olaylari bile bir anda yasadisi ilan edip rakiplerinin peslerine dusebilir. Ustune ustluk, BM 1948 Soykirim Sozlesmesi "ileriye donuk" bir belgedir; ismi dahi oyledir. Giris paragrafinda da bunu belirtir. Yani bugun birileri istedi diye gecmise donuk calistirilamaz. Oyleyse lutfen hukuka saygi gosterelim.
 
BM 1948 Soykirim Sozlesmesi yasa kapsamina giren suclari tarif eder. Buna gore insan topluluklarini milliyet, etnik koken, irk, veya inanc temelinde, kismen veya tamamen "yoketmek niyetiyle" yapilan hareketler soykirim kapsamindadir. Dikkat edin, "politik gruplar", uzun yillar suren hararetli tartismalardan sonra, bu tanimin kasten disinda tutulmustur. Yoksa ABD, Ingiltere, Fransa, Almanya, Italya, Sovyetler ve Rusya, Cin, Japonya ve Vatikan dahil dunyada soykirim yapmamis, buyuk ya da kucuk, tek devlet bulamazdiniz. Ermeniler, 1862-1922 zaman diliminde silahli teror gruplari kuran [11] 1877-1920 devresinde isyanlara karisip cok kan doken [12] ve ihanetleriyle sadece 1914 yilinda 120,000 Muslumani olduren [13] eli kanli bir politik orguttur. (Aslinda, bugunku PKK'nin bile daha da tehlikelisi ve kanlisidir. Bu acidan, PKK ile ASALA'nin bugunku isbirligi ise ayri bir yazi konusudur. [14] )
 
O halde, Ermenilerin soykirim tanimi icine sokulmasi, politik bir grup olduklari icin, teknik olarak da mumkun degildir. Kaldi ki Ermeni gruplarinin silahli hucumlarina, suikast ve sabotajlarina karsi Osmanli Devletinin almis oldugu tedbirler, devletin ve milletin guvenligine donuk, bugun dahi kullanilan yasal cozumlerdir. ABD Japon-Amerikalilari (Ermeniler gibi isyan, ihanet ve terror suclari islemedigi halde) 1942-1945 yillarinda daha guvenli saydigi ic bolgelere surmedi mi? 1915 tehciri o kadar kotuyse, 1942 Amerikan Tehcirine ne demeli? Uyugulamanin iyi ya da kotu yapildigi, az veya cok insanin oldugu, ABD'nin 1988 de ozur diledigi gibi konular, "gecici yerlestirme" (GECYER = TEHCIR) olgusunu degistirmiyor. Sonucta, Osmanli'nin 1915 te yaptigini ABD 1942 de yapti mi, yapmadi mi? Peki, bugun kac kisi ABD yi soykirimla sucladi?
 
Ustelik, ABD Nagazaki ve Hirosima'da sivil halkin olecegini bile bile iki atom bombasi 1945 te patlatti. Boylece bu iki kentin yerlebir edilmesi soykirim tanimina bile uyuyor. Aktar ve diger Derin Dinkciler dahil kac kisi bugune kadar ABD yi soykirimla sucladi? ABD yi Afrikali siyahlara yuzyillarca reva gordugu esir ticareti icin kac kisi ABD yi soykirimla sucladi? "Kesfedilen" Amerika kitasinin yerlilerine uygulanan etnik temizlik ve toplu kesimler icin kac kisi ABD yi soykrimila sucladi? Zaten 1948 de ortaya cikan bir yasa ile siz kalkip gecmis yuzyillari yargilayamazsiniz; o da yanlis olur. Ama madem ki Derin Dinkciler ta 1915'e inip, Ermeni suclarini gormeyerek ve Musluman kayiplari yok sayarak, Osmanli'yi israrla hedef alabiliyor, o halde adama sormazlar mi 1942 (Japon-Amerikali Kamplari) ve 1945 (Atom bombalari) ve Siyah Esir ticaret ve Amerikan yerlilerinin kiyimlari ve surulmeleri ve onun gibi daha yuzlerce olay neden es gecilmis? Demek ki ortada ard niyetli bir cifte standart olayi var. Bunu artik lutfen herkes net olarak gorsun. Daha ne yapali? Davul,-zurna mi calalim?
 
BM 1948 Soykirim Sozlesmesi sadece tarif edilen gruplari tamamen veya kismen oldurmeyi degil, fiziki veya ruhi yaralamayi, yasam kosullarini yoketmeye yonelik olarak zorlastirmayi, o grupta dogumlari engellemeyi, o grubun cocuklarini zorla ellerinden alip baska bir gruba vermeyi de soykirim suclari arasinda sayiyor. Ama uc sart kosmus:
 
1) Sadece ehliyetli mahkeme ( Competent Tribunal) soykirim iddiasina bakabilir;
2) Mahkeme adil ve hukuka uygun olmalidir (due process)
3) "Yoketme niyeti" (intent to destroy) ispat edilmelidir.
 
Bizim Derin Dinkciler bunlarin ucunu de es geciyor.
 
"Neden?" diyorsun. "Elimde cok sayida anilar, yazismalar, fotograflar var" diyor.
 
"E, ben de var" diyorsun. "Sendekileri bosver" diyor, "sen onlari aklayip-paklamissindir" diyor.
 
"Ama eldeki bir-iki belge degill ki; milyonlarca. Hemen hepsi de sirali, tarihli ve imzali, yani bir sistemin parcalari. Hepsini degsitirip dunyayi surekli kandirmak mumkun olabilir mi?" diyorsun. Suspus olup kaciyor.
 
Anitlar dikiyor, aglayip sizliyor. Turkleri toptan karaliyor. Kitaplar yaziyor, yazdiriyor… Bati da inaniyor, cunku bilincaltinda yer etmis gibi gorunen Turkofobya ile Islamofobya, en olmayacak Ermeni masallarina bile inanmak icin cok verimli topraklar. Ermeni lonbisi hangi yalanin, iftiranin tohumunu atsa, bakiyorsunuz hemen yeseriyor, boy veriyor. En komik Ermeni iddialari, matematik bilimi ile alay eden rakamlar, islemler, medyada hemen yer buluyor. Hayretler icinde kaliyorsun.
 
Sen mantik diyorsun, bilim diyorsun, belge diyorsun, kendini paraliyorsun, olmuyor, olmuyor. Adam iki gozyasi ve bir canbazlik yapiyor ve gazetelerin baskosesine oturuyor. Batili politikacilara anti-Turk yasa tasarilari gecirtiyor. Filmler yapiyor, senaryolar yaziyor. Burslar veriyor ve Ermeni yalanlarini besleyen ve daha da buyuten ortamlar yaratiyor. Ondan sonra da karsina gecip "Olay soykirimdir, baksana etrafindaki su kadar anita, makaleye, kitaba, taniga, tasariya… Hepsi yalan mi soyluyor?" Bilerek veya bilmeyerek, hepsi yalan soyluyor, cunku zaten cogunun gerceklerden haberi yok; bazilari bilincli bir sekilde haince saptiriyor; digerleri de utanmadan hala masal uretiyor; ama hepsi bir yalanin pesine dusmusler.
 
Er veya gec gercekler ortaya cikacaktir. Bin yillik beraberligi biz bozmadik ki. Onu siz gidin Hincaklara, Tasnaklara, Ramgavarlara, Armenakanlara, Nemesiscilere sorun. [15-20]
 
Bizim bildigimiz "millet'i sadika" nasil oldu da hainlesti, teror-isyan-ihanet batagina saplandi, yarim milyon Musluman kesti, artik onu bana sormayin. Onu Ermeni dostlarimiza sorun. Tarihi 1915 ten baslatmakta israr eden o sahtekar soykirimcilara, Derin Dinkcilere sorun.
 
1906 da Bulgaristan'daki su Ermeni Askeri Akademisini ben mi kurdum?
 
Buradaki Ermeni subaylari ben mi yetistirdim?
 
Bu Ermeni askerler piknik yapip papatya mi topluyorlardi? Nerede bunlarin oldurdukleri Turkler? Yani benim ecdadim? Benim hem anne ve hem de baba tarafim? Nerede !? Ha !? Nerede!?
 
Bunlarin (benim dedelerimin koyu olan KIRLIKOVA dahil) Turk koylerini Bulgar ve Yunan ceteleriyle beraber basip oldurme sanatinin inceliklerini Turkler uzerinde denemelerini ben mi soyledim?
 
Van'da isyan yapin, Musluman halki toptan kesin, bosalan sehri de isgale gelen Rus askerlerine teslim edin seklinde telkinlerde mi bulundum?
 
Ermeniler butun bunlari, ve hatta daha fazlasini, gozlerimin icine baka baka yapti. Cunku ona gore Turk'un isi bitmisti. Buraya kadardi. Bir yandan Rusya, diger yandan Ingiltere, Fransa, Italya ve daha sonra Yunanistan, son darbeyi vurup Turk'u tarihin coplugune atacaklardi. Sonrasi Buyuk Ermenistan. Oh, ne ala memleket. Vur, kir, al. Turk canini disine takar, savunur ve vermezse, basarsin yaygarayi: "Soykirim! Turkler beni kesiyor!" Teror-isyan-ihanet sarmalinda kan dokerken akillari neredeydi? Tehcir'i yiyince mi akillari basina geldi?
 
Dogru soyleyeni dokuz koyden kovarlarmis. Isterse bin koyden kovsunlar. Benim dogrularim bunlardir. Bu etme bulma dunyasidir. Ermeni ettigini unutup sadece buldugundan sikayet ediyor. Bunu da bizim Derin Dinkcilerimiz afiyetle yiyip, yutuyor. Kimse de cikip sormuyor ki "Kardesim, siz sadece 1914 Araligina kadar 120,000 Muslumani kesmediniz mi? Bak, Amerika'ya. 2001 yilinda ikiz kulelerde ucbin insani oldu diye terore karsi evrensel bir savas baslatti. Cogu Musluman bir milyon insane can Verdi. Iki trilyon dolar harcandi. 1915 te Osmanli'nin 120,000 cani gitmis. Ermenileri gecici yerlestirmeye tabi tutmus (GECYER) cok mudur? Matematik konusunda surekli yanlislar yapiyorsun. Al sana matematik: 15 milyon nufuslu Osmanli Imparatorlugunda 120,000 kayip vermek demek, 330 milyonluk 2014 ABD'sinde 26 milyon kayip vermek demektir. Ermeniler 26,000,000 Amerikaliyi bugun oldurse acaba ABD ne yapar, hic dusundunuz mu? Nagazaki'lerden Hiroshima begen derler, degil mi? Peki Osmanli ne yapmis? Oldurmus , kesmis mi? Hayir. "Sen orada hic uslu durmuyorsun. Beni arkadan vuruyorsu. Haydi, topla simdi pilini pirtini, gec soyle" demis. Butun yaygara bu! Ya ne yapacakti? ABD'nin siyah esirlere, kizilderililere, Nagazaki'ye yaptiklarini mi yapacakti?
 
Ermenilere "Madem ki bilginden ve belgenden bu kadar eminsin, ver Turkiye'yi mahkemeye, gecirt soykirim kararini!" diyorsun. Giki cikmiyor. Cunku hukuk ciddi istir. Orada propaganda, PR oyunlari, oy, para, pul hicbirsey gecmez. Cikarsin aslanlar gibi, konusturursun belgelerini catir catir. O kadar. 2007 yilindaki VAT belge-degisimi deneyiminden (Inanc Atilgan ve Mumjian) boyunun olcusunu aldi Ermenistan. Turkiye alti lisanda bomba gibi arsivleri konustururken, Ermeniler ne koydu masaya biliyor musunuz? Avustruya-Macaristan Imparatorlugunun Buyukelci-Konsolos yazismalarini. Breh-breh-breh. Ermeniler o kadar zayiftilar ki, bazi belgelrin aynini Turkiye de masaya koydu cunku bir paragrafta Ermeniyi destekler gibi ise, obur paragrafta Turkiye'yi hakli goruyordu. Ikinci turda Ermenistan masadan kacti. Turkiye arsivlerini dunyaya 1980lerden beri actigi halde Ermenistan bugun neden hala arsivlerini kapali tutuyor dersiniz? Cunku korkuyor. Orada Ermenilerin esas yuzunu, sahtekarliklarini, barbarliklarini, arkadan vurmalarini, cifte standartlarini, ayak oyunlarini hepsini gorecegiz de ondan. Turkiye arsivler konusunda Ermeni palavracilari VAT projesi cercevesinde resmen bir buldozer gibi ezip gecti. Olay bu kadar nettir. Gecmis olsun!
 
Ermeniler "Tartisilacak-yargilanacak konu yoktur, hersey aciktir, soykirim olmustur. Bak eldeki anitlara, belgesellere, filmlere, parlamento tasarilarina. Hala suphen mi var?" diyor. Yani, kisacasi, hukuk yerine guguk koymaya calisiyor. "Nerede mahkeme kararin? " Mahkeme kararim yok ama anit verelim? Yanina biraz tasari, bir iki muze, makale filan koyalim. Size soyle guzel bir nsepet hazirlayalim? Ne dersiniz? O zaman soykirimda anlasabilir miyiz?" Tam bir uckagitci ve hirsiz Gulbenkyan agzi. Ben mahkeme kararinda israr ediyorum. Cunku mahleme demek Turk tarafinin dinlenmesi demek. Turk arsivlerinin ortaya dokulmesi demek. Turk tarafinin belkide tarihte ilk defa anlasilmasi demek. Ermeni'nin 1914 Aralik ayina kadar 120,000 Muslumani oldurudugunu duysun da dunya, bakalim ondan sonra soykirim diyebilecek mi.
 
Sonra BM 1948 Soykirim Sozlesmesinde, "Kimin daha fazla aniti, kitabi ve/veya oyu varsa onun soykirim iddiasi gecerlidir" mi diyor?
 
Yoksa "Derin Dinkciler cok bastirirsa, cok aglarsa, birakin, zavallilara yol verin. Onlarin dedigi olsun. Siz de buyuklugunuzle kalin" filan mi diyor? Guldurmeyin beni.
 
Bakin Perincek davasinda, isvicre mahkum oldu. 17 Aralik 2013 tarihli Avrupa Insan Haklari Mahklemesi (AIHM) kararinda, soykirim teknik bir terimdir ve ispati zordur deniyor. Derin Dinkciler, orada misiniz?
 
Neden zor, cunku "yoketme niyeti" ni ispat edeceksin. Bu Nazi Almanyasi icin cok kolaydi cunku ortada binlerce yazisma vardi. Ve ortada "Git, filanca yerdeki Yahudileri topla, trenle bilmem ne kampina getir ve orada firinlarda yak." Diye yazili emriler vardi. Iste bu "yoketme niyeti"dir. OKW (Alman Genel Kurmayi) nin elinde bunlardan binlerce yazisma var. Hepsi de tarihli, sirali, imzali. Nuremberg'te OKW'nin ele gecirilen (yani son anda yakilamayan) tum belgeleri kullanildi.
 
Bu arada, sozunu etmeden gecemeyecegim, 1945 te muthis bir sahtecilik olayi yasandi ki Ermeniler hala onu utanmadan kullaniyor. The Associate Press'in Berlin Buro sefi, Louis Lochner adli bir Amerikali ve tescilli bir "Buyuk Ermenistan" destekcisi ve azili bir Turk dusmani, Nuremberg yargiclarindan yine Amerikali Alderman'in eline 1945 te bir belge tutusturuyor. Orada guya Hitler, 22 Agustos 1939 tarihinde Obersalzberg kentindeki toplantida Nazi komutanlara "Polonya'ya girin, acimasiz olun. Bakin, Ermenilere yapilanlari bugun kim hatirliyor ki?" demismis. Imza yok, tarih yok ve belge Almanlarin o alisilagelmis sistematiginden uzak. Biraz sallapati yani. Diger cok muntazam Alman belgeleri arasinda cibanbasi gibi siritiyor. Bereket ki Yargic Alderman prensip sahibi ve deneyimli bir hukukcu. Belgeyi kabul ediyor ve ona bir numara veriyor ama asla kullanmiyor. Cunku Amerikan askeri kuvvetlerinin OKW'de ele gecirdigi ve trenle muhur altinda tasinan orijinal Alman belgelerine ulasiyor. Tahmin edin bakalim sonra ne oluyor? Efendim, belgelerin orijinallerinde Ermeni-mermeni masali yok. Yok, yok, yok. Yokoglu yok! Yani bu Lochner, araya bir cumlecik sikistirivermis. Herhalde "kim farkedecek ki?" diye dusundu. Verdigi belge de baska sakatliklar da var. O gun biri sabah, biri ogleden sonra iki toplanti oluyor. Ikisinin de sirali ve muntazam raporlari elde var. Ve Lochner, bu iki toplantiyi tek belgeye indirgiyor, yaparken de yanlislar eksikler meydana geliyor. Simdi bu sahte Hitler alintisi, Washinton DC'deki Holokost muzesin duvarina yazili. Ustelik Kongre'deki o bilgisiz ama siki Ermenici politikacilar boyuna bu sahte alintiyi kullaniyor. Iste size "kuvvetli" bir Ermeni belgesi. Inanin, hemen hemen butun Ermeni begeleri boyle. Hangisini tutsan elinde kaliyor. Ama gelin bunu bizim Derin Dinkcilerimize anlatin. Ne mumkun efendim, akil bir karis tepede.
 
Daha yazacak cok sey var ama hic keyfim yok. Belki ileride devam ederim. Son sozum su: Derin Dinkcilein iftiralarina karsi namuslu Turk insaninin en buyuk gucu gerceklerdir, bilgidir, belgedir. Arsiv konusunda gercekten de dunyanin super guclerinden biriyiz. Cok dilli tarihciler arastirmacilar yetistirmemiz ve bu kaynagi isletmemiz gerekiyor.
 
Unutmayalim ki, bu millet bu hainlere ragmen bagimsizliligini kazaanmis ve bugune kadar da surdurmustur. Asil savas simdi basliyor.
 
Saygilarimla,
 
Ergun KIRLIKOVALI
Babasi, KIRLIKOVA koyundeki Turklerin (Bulgar, Yunan ve Ermeni cetelerce) topluca kiyimindan bir yasindaki bebek olarak kurtulan tek kisi ve devlet yetimhanelerinde buyuyen sessiz ve vakur bir insan;
Annesi, ailesinin yuzde ellisini (Sirp ve Karadagli cetelerce) kaybeden ama yine de hayata tutunmasini ogrenen bir Turk gocmeninin kizi
Kendisi, babasi ve annesi gibi iki garibin sesi olmaya calisan ve onlar hakkinda haince kitap yazanlarin zalimane onyargilarina kalemi ile savas acan yanliz birisi
 
………………………………….
 
Kaynaklar:
 
[1] Cicek, Kemal; Ozdemir, Hikmet; Turan, Omer; Calik, Ramazan; Halacoglu, Yusuf, Ermeniler: Surgun ve Goc (Exile & Immigration)Turkish Historical Society, Ankara, 2004
 
[2] Sonyel, Salahi R. The Great War and the Tragedy of Anatolia, Turkish Historical Society Printing House, Ankara, 2001
 
[4] "Hrant Dink Olayı Ve Türk Destekçilerindeki Aşağılık Kompleksi" http://www.alaturkaonline.com/hrant-dink-olayi-ve-turk-destekcilerindeki-asagilik-kompleksi/
[7] “Deep Dinkists Are Distorting History to make Genocide Charges Stick" http://www.alaturkaonline.com/deep-dinkists-are-distorting-history-to-make-genocide-charges-stick/
[8] 24 Nisan 1915 tarihinde ne oldu? Prof. Dr. Turkkaya Ataov: http://www.bizimanadolu.com/haber/100505.htm
[9] Uras, Esat, The Armenians in History and the Armenian Question, Documentray Publications, Istanbul, 1988
 
[10] CONVENTION1 ON THE PREVENTION AND PUNISHMENT OF THE CRIME OF GENOCIDE. ADOPTED BY THE GENERAL ASSEMBLY OF THE UNITED NATIONS ON 9 DECEMBER 1948: https://treaties.un.org/doc/Publication/UNTS/Volume%2078/volume-78-I-1021-English.pdf
[11] Nalbandian, Louise. The Armenian Revolutionary Movement; The Development of Armenian , Political Parties through the 19th Century. Berkeley: Univ. of California, 1963.
 
[12] Houshamatyan of the Armenian Revolutionary Federation, Centennial, Album-Atlas, Volume I, Epic Battles, 1890-1914, The Next Day Color Printing, Inc., Glendale, CA, U.S.A., 2006. Confession by the Armenian revolutionary leaders that they planned and executed a war against the Ottoman Empire.
 
[13] Pope, Stephen, Wheal Elizabeth-Anne, The MacMillan Dictionary of the First World War, MacMillan Reference Books, London, 1995 (Purchase for page 34 – a stunning revelation)
 
[14] PKK - ERMENİ İŞBİRLİĞİ: http://www.ermenisorunu.gen.tr/turkce/teror/pkk.html
 
[15] Papazian, K.S. Patriotism Perverted, Boston, Baikar Press, 1934.
 
[16] Hartill, Ramsden, Men Are Like That , The Bobbs-Merrill Co., Indianapolis (1926). (Memoirs of Ohanus Appressian, an Armenian officer who participated in the Armenian massacres of Turks)
 
[17] ATASE, T.C. Genel Kurmay Baskanligi, Arsiv Belgeleriyle Ermeni Faaliyetleri 1914-1918, (Armenian Activities in the Archive Documents 1914-1918) Volumes 1-VIII, Ninth volume indexes all previous 8 volumes, 2005-2008, Ankara. The most authoritative source presenting copies of original Ottoman documents and their translations into Turkish and English.
 
[18] Aya, Sukru Server, The Genocide of Truth, Istanbul Commerce Univ. Publications No:25, Istanbul, 2008 ve devami: Aya, Sukru Server, The Genocide of Truth Continues…, Derin Yayinlari, Istanbul, 2011
 
[19] Erickson, Edward, Ottomans and Armenians: A Study in Counterinsurgency, Palgrave McMillan, New York, 2013
 
[20] Ataov, Turkkaya, Armenian Falsifications, Okey Enterprises, Inc., New York, 2008
 
[21] [17] Atilgan, Inanc; Moumdjian, Garabet, Archival Document of the Viennese Armenian-Turkish Platform, Wieser Verlag, Klagenfurt, 2010
 
…………………………………………….
 
 
Ileri Okumalar:
 
Aubrey, Herbert, Ben Kendim: A Record of Eastern Travel, Hutchinson & Co., London, 1924.
 
Chester , Arthur Tremaine, Commander, Angora and the Turks” , The New York Times Current History Journal, Feb 1923
 
Cicek, Kemal, The Great War and the Forced Migration of Armenians, Athol Books, Belfast, N. Ireland, 2005
 
Courbage, Youssef, and Fargues, Philippe. Christians and Jews under Islam, London: Tauris I.B., 1997. 109-11
 
Cyrus Hamlin, Among The Turks, American Tract Society, New York, 1877.
 
Dixon-Johnson, c.F., The Armenians , Geo. Toulmin & Sons. Ltd., Northgate, Blackburn, The U.K., 1916.
 
E. Alexander Powell, The Struggle for Power in Moslem Asia, Progressive Books, Lahore, 1976.
 
Erickson, Edward J., Ordered To Die: A History of the Ottoman Army in the First World War. Westport, CT: Greenwood, 2001.
 
Feigl, Erich. A Myth of Terror: Armenian Extremism, Its Causes and Its Historical Context , Freilassing, Germany: Edition Zeitgeschichte, 1986.
 
Fiegl, Erich, Armenian Mythomania, Amalthea Signum, Wien-Munchen, 2006,
 
Gates, Caleb Frank, Not To Me Only, Princeton University, Princeton & London, 1940.
 
Gautherot, Gustave, La France en Syrie et en Cilicie, Librairie Indépendente“, Courbevoie (Seine), 1920.
 
Goren, Roberta, The Soviet Union and Terrorism, George Allen & Unwin, London, 1984.
 
Güclü, Yucel, The Holocaust and the Armenian Case in Comparative Perspective, Univ. Press of America, Lanham, MD, 2012
 
Gürün, Kamuran, The Armenian File, The Myth of Innocence Exposed, Rustem, Nicosia, 2001.
 
Gunter, Michael M.,Pursuing the Just Cause of Their People: A Study of Contemporary , Armenian Terrorism, New York: Greenwood, 1986.
 
Gustave Gautherot, La France en Syrie et en Cilicie, Librairie Indépendente, Courbevoie (Seine), 1920.
 
Halacoglu, Yusuf, Facts on the Relocation of Armenians 1914-1918, Turkish Historical Society Printing House, Ankara, 2002
 
Halacoglu, Yusuf, Facts on the Relocation of Armenians 1914-1918, Turkish Historical Society Printing House, Ankara, 2002
 
Halacoglu, Yusuf, Surgunden Soykirima Ermeni Iddialari, Babiali Kultur Yayinciligi, Istanbul, 2009
 
Heath Lowry, The Story Behind Ambassador Morgenthau’s Story, The Isis Press, 1990.
 
 
Ilter, Erdal, Armenian and Russian Oppressions: 1914-1916, Köksav, Ankara, 1999.
 
Jackh, Ernest, The Rising Crescent: Turkey Yesterday, Today and Tomorrow, Farrar and Rinehart, Inc., New York, 1944
 
John Dewey, The Turkish Tragedy, The New Republic, Vol. 40, November 12, 1928.
 
K.S. Papazian, Patriotism Perverted, Boston, Baikar Press, 1934.
 
Katchaznouni, Hovhannes, The Armenian Revolutionary Federation Has Nothing to Do Anymore (1955), available at: http://ia600602.us.archive.org/14/items/armenianrevolution00katc/armenianrevolution00katc.pdf.
 
Katchaznouni, Hovhannes, Dashnagzoutiun Has Nothing to Do Anymore , Published by Kaynak yayinlari, Istanbul, 2007.
 
Langer, William L. The Diplomacy of Imperialism: 1890-1902. New York: Alfred A. Knopf, New York, 1972.
 
Lewis, Bernard. The Emergence of Modern Turkey, New York: Oxford University Press, 2002.
Lewis, Bernard, Cultures in Conflict: Christians, Muslim and Jews in the Age of Discovery,
 
Oxford University Press, New York, 1995, Lewy, Guenter. The Armenian Massacres in Ottoman Turkey: A Disputed Genocide, Salt Lake City, University of Utah, 2005.
 
Lowry, Heath W. The U.S. Congress and Adolf Hitler on the Armenians, Political Communication and Persuasion, Institute of Turkish Studies III.2 (1985).
 
Lowry, Heath W., The Story Behind Ambassador Morgenthau's Story. Istanbul, Turkey: Isis, 1990.
 
Lutem, Omer Engin, The Armenian Question: Bsic Knowledge and Documentation,Terazi Publishing, Ankara, 2009
 
Pope, Stephen, Wheal Elizabeth-Anne, The MacMillan Dictionary of the First World War, MacMillan Reference Books, London, 1995 (Purchase for page 34 – a stunning revelation)
 
Mango, Andrew. The Turks Today. New York: Overlook TP, 2004. 22-23.
 
McCarthy, Justin, Death and Exile: The Ethnic Cleansing of Ottoman Muslims, 1821-1922, The Darwin Press, Princeton, 1995.
 
McCarthy, Justin, Muslims and Minorities, New York Univ. Press, New York, 1983.
 
McCarthy, Justin; Arslan, E., Taşkıran, C., and Turan, Ö., The Armenian Rebellion at Van. Salt Lake City, UT, University of Utah, 2006.
 
McCarthy, Justin, The Ottoman Peoples and The End of Empire, Oxford University Press, New York, 2001.
 
McCarthy, Justin. The Turk in America: Creation of an Enduring Prejudice. Salt Lake City, UT: University of Utah, 2010.
 
Miller, Geoffrey , Straits, British Policy Towards the Ottoman Empire and the Origins of the Dardanelles Campaign, The Univ. of Hull Press, Hull, 1997
 
 
Öke, Mim K. The Armenian Question: 1914-1923. , Lefkoşa, Nicosia: K. Rustem & Brother, 1988.
 
Orel, Sinasi and Yuca, Sureyya, The Talat Pasha Telegrams, Historical Fact , or Armenian Fiction?, K. Rustem and Brother, Nicosia, 1986.
 
Ozdemir, Hikmet, The Ottoman Army: Disease & Death on the Battlefield, Univ. of Utah Press, Salt Lake City, 2008
 
Ozdemir, Hikmet Turk-Ermeni Ihtilafi, Makaleler (In Turkish) . TBMM Kultur, Sanat ve Yayin Kurulu, Ankara, 2007
 
Ozdemir, Hikmet and Sarinay, Yusuf (editors), Turkish Armenian Conflict Documents , TBMM Basimevi (Turkish Grand National Assembly Press), Ankara, 2003, ISBN: 978-975-6226-34-6
 
 
Perincek, Mehmet, Rus Devlet Arsivlerinden: 150 Belgede Ermeni Meselesi (in Turkish) Kirmizikedi Yayinevi, Istanbul, 2012
 
Powell, E. Alexander, The Struggle for Power in Moslem Asia, Progressive Books, Lahore, 1976.
 
Salt, Jeremy. The Unmaking of the Middle East: A History of Western Disorder , in Arab Lands, Berkeley, CA: University of California, 2008.
 
Sarinay Yusuf; Dagistan, Adil; Sofuoglu Adnan, The History of The Turkish Republic, Yardimci Ofset, Ankara, 2001
 
Sarinay Yusuf, Imperialism and Great Fantasy, Gunce Yayincilik, Ankara, 2000
 
Sarinay Yusuf, 24 Nisan 1915’te Ne Oldu? (in Turkish), Ideal Kultur ve Yayincilik, Istanbul, 2012
 
Schreiner , George Abel, Entente Diplomacy and The World: Matrix of the History of Europe, 1909 - 14, The Knickerbocker Press, New York, 1921
 
Schreiner , George Abel, From Berlin to Bagdad: Behind the Scenes in the Near East, Harper and Brothers Publication, New York, 1918
 
Schreiner , George Abel, The Craft Sinister, G. Albert Geyer, New York, 1920.
 
Selvi, Haluk, Armenian Question: from the First World War to the Treaty of Lausanne, Sakarya Univ. Press, Sakarya, Turkey, 2007
 
Shaikh, Masud Akhtar, Lies, Lies, and More Lies Belying the Armenian Claims against the Turks, Masud Publishers, Islamabad, 2007
 
Shaw, Stanford J., and Ezel Kural Shaw. History of the Ottoman Empire and Modern Turkey: Vol. 1, Empire of the Gazis, The Rise and Decline of the Ottoman Empire, Cambridge Univ. Press, 2002
 
Shaw, Stanford J., and Ezel Kural Shaw. History of the Ottoman Empire and Modern Turkey: Vol. 2, Reform, Revolution, and Republic: The Rise of Modern Turkey 1808-1975. Vol. 2. Cambridge Univ. Press, 2002
 
Simsir, Bilal N. British Documents on Ottoman Armenians - Volume I (1856-1880). Turkish Historical Association, Ankara, 1989.
 
Sinasi Orel and Sureyya Yuca, The Talat Pasha Telegrams: Historical Fact or Armenian Fiction, K. Rustem & Brother, Nicosia, 1986
 
Sonyel, Salahi R., Minorities and the Destruction of the Ottoman Empire, Turkish Historical Society Printing House, Ankara, 1993
 
Sonyel, Salahi R. The Ottoman Armenians: Victims of Great Power Diplomacy. K. Rustem & Brother, London, 1987.
 
Sonyel, Salahi R. The Great War and the Tragedy of Anatolia, Turkish Historical Society Printing House, Ankara, 2001
 
Sykes, Mark, Dar-ul-Islam: A Record of a Journey Through Ten of the Asiatic Provinces of Turkey, Darf Publishers Ltd, London, 1988
 
Sykes, Mark, The Caliph’s Last Heritage: A short History of the Turkish Empire, MacMillan and Co., London 1915
 
Tacar, Pulat, Avrupa Insan Haklari Mahkemesinde Dogu Perincek-Isvicre Davasi: Bir Dusunceyi ifade ozgurlugu sorunu ve adil bellek talebi. Kaynak Yayinlari, Istanbul, 2012 (Writer is a legal scholar with PhD from Sorbonne and a retired diplomat who served the Turkish Foreign Ministry for 30+ yrs )
 
Tashji, Edward, Armenian Allegations: The Truth Must Be Told, Rose International Publishing House, 2005
 
Taylor, Scott, Unreconciled Differences: Turkey, Armenian, and Azebaijan, Esprit De Corps Books, Ottawa, Canada, 2010
 
Toynbee, Arnold J., The Western Question: In Greece and Turkey, Howard Fertig, New York, 1970.
 
Uras, Esat, The Armenians in History and the Armenian Question, Documentray Publications, Istanbul, 1988
 
Valyi, Felix, Europe In Asia Minor: The Real Significance of the Near East Question, Second Edition, Thomas Murby & Co., London, 1922
 
Walker, Barbara K., To Set The Free: zgurluk Ugruna, a bilingual text, Pro Lingua Assoc., Vermont, 1998
 
Weems, Samuel A., Armenia: Secrets of a Christian Terrorist State, St. John Press, Dallas, 2002.
 
Yalman, Ahmed Emin, Turkey in the World War, New Haven, CT, Yale University Press, 1930
 
Yurukel, Sefa M., The History of Genocide Near East Publishing, Nicosia, Mersin 10, Turkey, 2004
 
Zeidner, Robert F. The Tricolor over the Taurus: the French in Cilicia and Vicinity, 1918-1922. Turkish Historical Society, Ankara, 2005

No comments:

Post a Comment