Sunday, November 6, 2016

Contemporary İstanbul sergisi ve IInci Abdülhamid


 
İstanbul’daki Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Merkezi’nde bu yıl 3-6 Kasım 2016 tarihlerinde 11.’si düzenlenen Contemporary İstanbul’un açılış etkinliğine 'Milli Görüşçü' olduğunu belirten bir grup tarafından baskın düzenlendiğini basında üzüntüyle okuduk.

"Milli Görüş" sempatizanı olduğu bildirilen grubun, ressam Ali Elmacı'nın Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid'in portresinin bir heykele resmedilmesine tepki gösterdiği haberlerde belirtildi.

Contemporary Istanbul 2016’nın basıldığını kişisel Twitter hesabından duyuran Hürriyet yazarı Yalçın Bayer, “Lütfü Kırdar'da açılan çağdaş sanat fuarı ‘Contemporary Istanbul’ bu akşam gerici yobazlar tarafından basıldı. İstanbul'a yazık ediliyor" ifadelerini kullandı.

Bu olay bana Sultan II nci Abdülhamid’in sanatla ilgisine ilişkin bir olayı anımsattı.

İtalyan ressam Fausto Zonaro 1896 yılında IInci Abdülhamid’in onayı ile saray ressamı olarak görevlendirilir. Halife Sultan’ın resminin yapılmasının kesinlikle yasak olduğu bildirilmesine karşın, Fausto Zonaro, bir süre sonra Padişah’ın sanatı sevdiğini ve kendisinin de hoş resimler yaptığını öğrenir. Padişah’ın çocuklarının, kerimeleri Refia sultanın ve şehzade Abdurrahim Efendi’nin  resimlerini yaptırmasından cesaret alarak, Padişah’a resmini yapmak için izin vermesini bir dilekçeyle talep eder.

Huzura arzla görevli Mabeyin Başkatibi,  Padişah hazretlerinin mektubu okurken memnuniyet duyduğunu,şu sıralarda boş vakti olmamakla beraber, yakın gelecekte poz vereceğini ve keyfiyetin Zonaro’ya bildirilmesini istediğini söyler.
 
İkinci Meşrutiyetin bunalımlı günlerinin yaşandığı o dönemde, Padişah ressam Zonaro’yu kabul eder ve iki kez poz verir. Zonaro’nun Padişah’ın resimlerinin de bulunduğu sergisi 27 kasım 1908’de açılır ve bir kaç hafta açık kalır. Bu önemli bir olay olarak Türkçe ve diğer dillerdeki gazetelerde yer alır.

Konu ile ilgi geniş bilgi,YKY  tarafından Ekim 2008’de ikinci baskısı yapılan “Abdülhamid’in Hükümdarlığında Yirmi Yıl – Fausto  Zonaro’nun Hatıraları ve Eserleri” kitabında mevcuttur.

Acaba, “Contemporary Istanbul” sergisini basmaya kalkışan grup,  Sultan İkinci Abdülhamid’in İtalyan ressam Zonaro’ya kendi resmini yaptırdığını  biliyor muydu? Contemporary Istanbul sergisine saldırmakla, Padişah’ın hatırasına - düşündüklerinin tam tersine -  saygısızlık yapıldığını fark edip, bu olumsuz davranışlarından dolayı özür dilemeyi düşünürler  mi?

No comments:

Post a Comment