Sunday, December 22, 2024

Fidan Şam'da Colani ile bir araya geldi: Ekonomik, politik işbirliği ve YPG görüşüldü Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam’da HTŞ lideri Colani ile görüştü. Görüşmenin ardından ikili ortak açıklamada ekonomik ve politik işbirliği ile YPG konusunda mesaj verdi. 22 Aralık 2024 15:13 Son Güncellenme Tarihi: 22 Aralık 2024 19:43

 Fidan Şam'da Colani ile bir araya geldi: Ekonomik, politik işbirliği ve YPG görüşüldü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam’da HTŞ lideri Colani ile görüştü. Görüşmenin ardından ikili ortak açıklamada ekonomik ve politik işbirliği ile YPG konusunda mesaj verdi.

 22 Aralık 2024 15:13 Son Güncellenme Tarihi: 22 Aralık 2024 19:43

     Paylaş

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’nin başkenti Şam’da Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) lideri Muhammed Colani ile görüştü. 


AA'nın haberine göre görüşmede Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz, Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Burhan Köroğlu ve Suriye geçici hükümetinin Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen Esaad Hasan Şeyban da yer aldı. 


Şam'daki Başkanlık Sarayı'nda gerçekleştirilen görüşmenin ardından Fidan ve Colani ortak açıklama yaptı. "Suriye'nin imkan ve fırsata ihtiyacı var" diyen Hakan Fidan yaptırımların kaldırılmasını istedi ve "Türk halkı, Türk devleti ve Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan sizlerin her zaman yanında olacaktır" ifadelerini kullandı. Fidan "Suriye'de PKK/YPG'ye yer yok" derken, Colani de "Gerek bizim kontrolümüzdeki gerek PKK/YPG'nin kontrolündeki bölgelerde, hiçbir grubun elinde silah bulunmasını kabul etmemiz mümkün değil" diye konuştu. 


FİDAN: YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASI MÜHİM

Fidan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:


"Size Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanımızın selamlarını getirdim. 14 yılı boyunca sevinciniz sevincimiz, üzüntünüz üzüntümüz oldu. Bugün Türkiye olarak haklı olanın yanında durmanın gururunu yaşıyoruz. Suriye'nin bütün etnik, dini ve mezhep grupları daha mutlu ve huzurlu olacak inşallah"


"Sizlerin fedakarlıkları sayesinde Suriye tarihi bir fırsat yakaladı. Bugün Suriye'nin yeniden istikrara kavuşması, Suriye topraklarında terör tehdidinin bertaraf edilmesi ve ekonominin güçlendirilmesi mümkündür. Suriye halkının ülkelerine geri dönüşü mümkündür. Sayın Şera ile yaptığımız görüşmede de bu başlıklara odaklandık. Geçiş döneminin düzenli bir şekilde tamamlanmasının önemine değindik. Suriye'de istikrarın tesisinin en öncelikli konu olduğunun altını çizdik. Bunun için öncelikle ülkede güvenliğin tesisi gerekmektedir. Hukukun üstünlüğünün sağlanması ve azınlıkların korunması da icap etmektedir. Suriyelilerin öncülüğü ve sahipliğinde hiçbir dini veya etnik kurumun dışlanmadığı kapsayıcı bir yönetim tesis edilmesi gerekmektedir. Herkesin barış içinde yaşadığı ve adaletin hakim olduğu bir ülke kurmak yeni Suriye'nin en büyük başarısı ve geleceğinin teminatı olacaktır."


"Türkiye olarak devlet kurumlarının yeniden inşası yönünde tecrübelerimizi aktarmaya hazırız. TİKA ve özel şirketlerimizle somut şeylerde adım atmaya hazırız."


"Yaptırımların kaldırılması son derece mühimdir. Suriye'nin inşası için bir an önce başlanması gerekmektedir. Suriye'nin imkan ve fırsata ihtiyacı var."


"SURİYE'DE PKK/YPG'YE YER YOK"

"Terör örgütü Suriye halkının topraklarını işgal etmekte ve doğal kaynaklarını çalmaktadır. Geçmişte olduğu gibi bugün de DEAŞ'ın fırsatlardan istifade etmesine asla izin vermeyeceğiz. Baas karanlığından kurtulan Suriye, DEAŞ ve PKK'dan temizlenecek. Suriye'de YPG/ PKK'ye yer yoktur. PKK/YPG bir an önce kendini feshetmelidir."


"Uluslararası sistemin terör örgütünü kullanmak için gerekçe gösterdiği DAEŞ tutukluları meselesinde de değerli dostumun Suriye yönetiminin yeni iradesi adına bu konuda da inisiyatif almaya hazır olduklarını bize söylediler. Gerekirse bu tutukluları devralma konusunda gerekli girişimi yapabileceklerini söylediler."


"Başta Arap ülkeleri olmak üzere tüm uluslararası toplum Suriye'deki yeni yönetimle angaje olmalıdır. Zaman bekle ve gör dönemi değildir. Bir an önce harekete geçmeliyiz."


"İsrail'in mevcut ortamdan faydalanarak Suriye'nin topraklarını gasp etmesine kesinlik müsamaha gösterilemez."


"Sayın Trump'ın bu yeni dönemde daha kararlı, Amerikan çıkarlarını öne alan bir irade ile bu soruna daha farklı yaklaşacağına inanıyorum."


"Şunu gördüm, kendileri geçmiş dönemde BAAS rejiminin ülkedeki gruplar üzerinde kurduğu baskı bu grupları birbirine karşı kullanarak sistemi devam ettirmedeki bu zulümden büyük dersler çıkarılmış durumda. Her şeyden önce bir defa bu eski uygulamalara son verilmesi, eskilerin hatalarının tekrar edilmemesi için büyük bir hassasiyet içinde olduklarını gördüm. Ayrıca ülkedeki vatandaşların bir azınlık tanımlamasından çıkartılarak herkesin eşit olduğu, ait olduğu etnisiteden veya mezhepten dolayı avantajlığın ya da dezavantajlığın olmadığı bir sistemin inşası konusunda bir vizyonun olduğunu gördüm. İnşallah bu hayata geçer."


COLANİ: ALTYAPI İÇİN DESTEK İSTEDİK

Colani ise "Dost ülke Türkiye, devrimin başından beri Suriye halkının yanında durdu. Dışişleri Bakanı Fidan’la Suriye’nin geleceğini görüştük. Önümüzdeki süre içerisinde ekonomik, politik bağlamda işbirliklerini önemsiyoruz. Altyapımız sıkıntılı olduğu için Türkiye'nin desteğini önemsediğimizi söyledik" diye konuştu. 


"HİÇBİR GRUBUN SİLAH BULUNDURMASI KABUL EDİLEMEZ"

Ekonomik yaptırımların kaldırılmasını isteyen Colani, "Uluslararası toplum Suriye'ye ekonomik yaptırımları kaldırmalı. 61 yıllık Baas rejimi gitti, artık Suriye halkı cezalandırılmamalı." dedi. Colani başka gruplarda silah olmayacağı açıklamasını yineledi, "Gerek bizim kontrolümüzdeki gerek PKK/YPG'nin kontrolündeki bölgelerde, hiçbir grubun elinde silah bulunmasını kabul etmemiz mümkün değil" ifadelerini kullandı.


Daha sonra Fidan ve Colani, Kasyun Dağı’nda Şam’ı izleyip, çay içerken poz verdi. 


Fidan dün Fransa merkezli yayın kuruluşu France 24 kanalına yaptığı açıklamada "Şam'ı ziyaret etmeyi ve HTŞ lideriyle görüşmeyi planlıyor musunuz?​” sorusu üzerine, “Evet, planlıyorum. Şam’daki yeni yönetimle bir araya gelmeyi planlıyorum” demişti. Fidan, Heyet Tahrir el Şam'ın (HTŞ) Türkiye'nin terör listesinden neden çıkarılmadığına ilişkin soruya ise “Bizim onları listeye almamız, BM listesiyle alakalı bir konu. BM Güvenlik Konseyi kararlarına tabii ki uyuyoruz ama şimdi hukuki boyut ile fiili boyutun birbiriyle çeliştiği farklı bir durum var” diye yanıt vermiş, HTŞ ile "IŞİD ile mücadelede istihbarat paylaşımı konusunda iyi işbirliklerinin olduğunu" ve "kendilerine çok yardımcı olduklarını" söylemişti. (POLİTİKA SERVİSİ)










No comments:

Post a Comment