Thursday, November 30, 2023

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu'nun AB Komisyonunun Türkiye hk.son raporuna ilişkin değerlendirmesi -30 Kasım 2023

 

 İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu'nun AB Komisyonunun Türkiye hk.son  raporuna ilişkin  değerlendirmesi

AVRUPA KOMİSYONU VE YÜKSEK TEMSİLCİ'NİN TÜRKİYE RAPORU DETAYLI ÖNERİLER SUNSA DA, BAZI STRATEJİK KONULARDA ENGELLER DEVAM EDİYOR

Avrupa Komisyonunun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olivér Várhelyi ile Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından hazırlanan Türkiye-AB ilişkilerinin geleceğine dair rapor Brüksel’de bugün (29 Kasım 2023) açıklandı. Rapor, Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri ile ilgili olarak AB’nin Türkiye’ye karşı 2019 yılında getirdiği yaptırımların büyük ölçüde geriye alınması olarak değerlendirilebilir. Bunun yanında karşılıklı faydaya dayalı alanlarda aşamalı, orantılı ve geriye döndürülebilir iş birliği önerileri sunuluyor.

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu rapora ilişkin şunları söyledi:

“Bugün yayımlanan rapordan ilişkilerin geliştirilmesi ve canlandırılmasına yönelik somut öneriler bekliyorduk. Öyle de oldu. Oldukça detaylı öneriler var. Bunların özellikle dört alanda odaklandığını gördük: “Ticaret, Dış Politika, Göç ve Hareketlilik”. Raporda AB’nin Türkiye’yi önemli bir bölgesel aktör ve iddialı bir dış politika oyuncusu olarak gördüğü anlaşılıyor. Buradaki yaklaşım Türkiye’nin AB dış politikasına uyumunun artırılması ve AB misyon ve operasyonlarına daha fazla katkıda bulunmasının sağlanması. Özellikle Rusya’ya yönelik önlemlere Türkiye’nin katılmaması ve bazı kritik malların Rusya’ya ihracatının önlenmesi yine üzerinde önemle durulan hususları oluşturuyor. Bunun yanı sıra, 2019’da askıya alınmış olan ekonomik, siyasi, enerji ve ulaştırma konularındaki yüksek düzeyli diyalogların başlatılması, Ortaklık Konseyi’nin yeniden toplanması ve Türk Dışişleri Bakanının gayrı resmi dışişleri bakanları toplantılarına davet edilmesi gibi öneriler de ümit verici. Vize serbestliği içinse hala altı kriterin karşılanmamış olduğu belirtiliyor ve belirli kategoriler için vize kolaylaştırma öneriliyor. Bu da hızla hayata geçirilebilirse en azından vize sürecindeki sorunların azaltılması açısından olumlu bir öneri olarak değerlendirilebilir. Önerilerin en kapsamlı alanını tabi gümrük birliği modernizasyon sürecinin başlatılması oluşturuyor. Raporda bu sürecin başlatılmasına yönelik istekliliğin arttığını görsek de yine Kıbrıs meselesi ile ilişkilendirildiği ve mevcut ticari engellerin çözümlenmesine endekslendiği görülüyor. Raporun görüşüleceği aralık ayındaki AB Liderler Zirvesi’nde bu yönde daha güçlü bir iradenin ortaya çıkması ve Kıbrıs meselesinin engel olarak önümüze çıkarılmaması beklentimiz hala devam ediyor”. 

No comments:

Post a Comment