Wednesday, July 21, 2021

AİHM 'in "bylock" kullanmanın makul suç teşkil etmeyeceği kararı

  PAYLAŞ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Gülen grubu sempatizanları tarafından geliştirilen şifreli mesajlaşma programı "bylock"u kullanmanın başka delillerle desteklenmediği sürece uygulamayı kullanmanın makul bir suç teşkil edemeyeceğine karar verdi.

AİHM, 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası gözaltına alınan ve bylock kullandığı gerekçesiyle tutuklanan eski polis memuru Tekin Akgün'ün açtığı davada kararını açıkladı.

Mahkeme, "bylock" şifreleme aplikasyonunu kullanmanın "makul şüphe" oluşturmadığını, polis memuru Akgün'ün tutuklanmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) "özgürlük ve güvenlik hakkı"nı düzenleyen 5'inci maddesini ihlal ettiğine hükmetti.

AİHM'in kararına göre uygulamayı sadece indirmek tek başına makul bir suç teşkil etmiyor. Suç unsuru taşıyabilmesi için bunun mesajların içeriği gibi farklı delillerle de desteklenmesi gerekiyor.

Aralarında Türk bir yargıcın da bulunduğu 7 kişilik mahkeme heyeti, Akgül'ün 17 Ekim 2016'da tutuklanması olayında "ByLock uygulamasının sadece Gülen hareketi tarafından kullanıldığı sonucuna varılamayacağını ve söz konusu aplikasyonu kullanmanın da iddia edilen suçların işlendiğine dair makul şüphe oluşturmadığı" görüşüne vardı.

Yargılama öncesi tutukluluk için yeterli gerekçenin de sunulamadığına işaret eden AİHM, Akgün'ün de avukatının da delillerle ilgili yeterli bilgi sahibi olmadığını, bilgilerin savcılıkta saklı bulunduğunun da altını çizdi.

AİHM ayrıca Türkiye'nin, Akgün'e 12 bin euro tazminat ve 1000 euroluk mahkeme masraflarını da ödemesine hükmetti.

No comments:

Post a Comment