Wednesday, July 26, 2017

Heybeliada İnönü Evinde Lozan Kutlaması ( 24 Temmuz 2017)

Lozan Antlaşmasının 94ncü yıldönümü İsmet İnönü'nün Heybeliada'daki Evinde bugün ( 24 Temmuz 2017) kutlandı.
Saat 17'de başlayan anma toplantısında, sırasıyla, İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker, ÇYDD başkanı Prof.Dr. Aysel Çelikel, Adalar belediye Başkanı Atilla Aykaç ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen konuşmalar yaptılar.
Özden Toker, "biraraya gelmemize her zamandan fazla ihtiyaç var" dedikten sonra bahçede boş yer bırakmayan dinleyicilerin coşkun al...kışlarıyla karşılanan şu sözlerle konuşmasını sürdürdü: "... yakın geçmişte sulh içinde yaşıyorduk. Öyle değil mi? Ne mutlu Türküm diyene diyorduk Öyle değil mi?"
Özden Toker, konuşmasında İnönü Müzesinin yoğun isteklere yanıt vermek üzere yıl boyunca pazartesi günleri dışında her gün açık kalacağını söyledi ve Eskişehir'deki Kurtuluş Müzesinden övgüyle bahsetti.
Prof.Dr. Aysel Çelikel, konuşmasında Sevr haritasının hiç unutulmaması lazım geldiğini vurguladı ve sözü siyasal iktidarın müfredat değişikliğine getirerek şu görüşü dile getirdi: " İktidar müfredatta değişiklik yapabilir, ancak tarihte değişiklik yapılamaz."
Aysel Çelikel, Lozan Antlaşmasının bağımsızlığımızı tescil eden hukuki bir senet olduğunu belirtti ve bu Antlaşmayla aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin insan haklarına, hukuka saygılı laik ve demokratik yaşam projesinin çizildiğini vurguladı.
Adalar Belediye Başkanı Aykaç, Lozan'ın açtığı yolda Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu çağdaş devletin ne yazık ki bugün saygınlığını kaybetmek üzere olduğunu ifadeyle, sözlerini asla karamsar olmayacağız diye sürdürdü.

Yılmaz Büyükerşen, öteden beri yapılan yanlış bilgilendirmelere değinerek, Oniki adanın 1912 Uşi anlaşmasıyla İtalyanlara verildiğini, Ege'deki adaların ise Balkan savaşları sonunda Yunanlılara bırakıldığını anlattı ve Lozan Antlaşmasında Kıbrıs'la ilgili bazı hükümleri de açıkladı. İsmet Paşa'nın ilk diplomasi deneyimini Mudanya Konferansında yaptığını belirten Büyükerşen, Mudanya'da karşımızda Yunanlı değil, İngiliz, Fransız ve İtalyan delegelerin / komutanların yer aldığını anımsattı ve İngiliz başdelegesi general Harington'un 10 Ekim 1922 tarihli pek bilinmeyen bir mektubunun içeriğini açıkladı. Lord Curzon'a ulaştırılmak üzere kaleme aldığı bu mektupta, general Harington'un İsmet paşa'nın kişiliği ve karakteri hakkında ilginç gözlemlerde bulunduğu anlaşılıyor.
Yılmaz Büyükerşen ve ondan önce konuşan Aysel Çelikel, Lozan Konferansında İsmet Paşa başkanlığındaki murahhas heyetin başarısının, İstanbul, Boğazlar, Trakya ve İzmir düşman işgali altındayken elde edildiğini, bunun da olağanüstü bir durum olduğunu vurguladılar.
Anma toplantısında, bazı yeni ve eski milletvekilleri, emekli öğretim üyelerinin de aralarında bulunduğu çoğunluğu kadınlardan oluşan seçkin bir dinleyici topluluğu hazır bulundu.
Not: Bu bilgi notu Önder Özar tarafından hazırlandı.

No comments:

Post a Comment