-Bakan Çavuşoğlu ve Lavrovdan ortak açıklama
HABERTURK 1 saat önce 30 Haziran 2021
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov ile Antalyadaki ortak açıklamada şunları kaydetti:
"Sayın Putin Cumhurbaşkanımızı Rusyaya davet ettiler. Bugünkü görüşmelerimizde ticaret, enerji, salgınla ilgili konuları ele aldık. İkili ticareti geliştirmekte hemfikiriz. Hedefimiz 100 milyar dolardır. Cumhurbaşkanlarımızın belirlediği gibi. 30 Temmuzda Moskovada Karma Ekonomi toplantısı gerçekleştirilecek.
Turizm önemli. Rusyanın en son 22 Haziran itibarıyla uçuş sınırlamalarını kaldırılması isabetli karar oldu. Rus turistlerin de dört gözle beklediği karardı.
Rus misafirlerimizi güvenli turizm konsepti çerçevesinde tesislerimiz hazır. Sayın Lavrov bizzat Antalyada görmüş oldu. Sputnik aşısının 400 bin dozu Türkiyeye geldi. Aşı sertifikasyonlarının karşılıklı tanınması konusu da görüşüldü. Güvenli turizm bakımından da işbirliğimizi devam ettirilmesi arzusundayız.
İkili ilişkilerimizde ciddi sorun görmüyoruz. Ticaretimizin önündeki engeller dahil varolan küçük sorunları çözme azmimiz var. Bugün Suriye, Libya, Afganistanı ele aldık. Karabağ yine bölgesel konularımızdan bir tanesiydi.
Bölgenin iki büyük ülkesi olarak işbirliğimiz somut sonuçlar doğuruyor. Birbirimize saygı d uyuyoruz. Karşılıklı güven içinde ilişkilerimizi önümüzdeki süreçte de devem edeceğiz."
Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Çok kapsamlı bir şekilde konuları ele aldık. İşbirliğimiz çok yönlü olarak devam ediyor. İktisadi alanda işbirliğimizi sürdürüyoruz. Üst düzeyde liderlerimiz arasındaki mutabakatı hayata geçirmeye çalışıyoruz. Akkuyu Nükleer Santralının açılış törenine liderlerimiz katıldı.
Aynı şekilde karma ekonomik komisyon toplantısı yakın zamanda Moskovada yapılacaktır. Çalışmalarımız aktif olarak devam ediyor. Bu kapsamda kesintisiz olarak Türk Akımı çalışmalarını yürütüyoruz. Türkiyenin askeri teknik işbirliği çalışmalarını destekliyoruz.
Koronavirüs pandemisi kapsamında Sputnik aşısını Türkiyeye sevkiyatını yaptık. Turizm çok büyük bir popülariteye sahip. İleride de gelişmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Turistlerimizin sağlığı ve güvenliği için her türlü tedbiri alacaklarını ifade ettiler.
Karabağ konusunda çabalarımızı sıkı bir şekilde devam ettiriyoruz. Suriye konusunda uluslararası toplantıyı ele aldık. İdlibdeki durumu ele aldık. İdlibde askerden arındırılması çalışmalarını ele aldık.
Suriye sorununun BMde barışla çözülmesini ele aldık. Afganistan, Doğu Akdeniz, Ukraynadaki durumu ele aldık. Bu tür temaslar düzenli olarak yapılıyor. Dış politika koordinasyonu konusunda çalışmaları yürütüyoruz. Heyetimize gösterilen ilgi için teşekkür ediyoruz."
SORULAR VE YANITLAR
ÇAVUŞOĞLU: Cumartesi günü Kanal İstanbulun ilk köprüsünün temelini attık. Sayın Cumhurbaşkanımız düşüncelerini tüm dünya ile paylaştı. Şu anda boğazdaki trafik ciddi bir risk oluşturuyor. Yılda 45 bini geçmiş durumda. 2050de 80 bine ulaşacak. Bugün bu projeyi hayata geçirmek için diğer aşamaları üzerinde ilgili kurumlarımız çalışıyor. Uluslararası şirketlerden çok ciddi talep var. Kanal İstanbulun Montrö Anlaşmasına bir etkisi yoktur. Montrö sadece boğazdan geçişleri düzenlemiyor. Montrö anlaşmanın nasıl sonlandırılacağı anlaşmanın içeriğinde var. Türkiye bugüne kadar anlaşmayı harfiyen uygulamış bir ülkedir. Özellikle ticari gemilerin uzun bekleme durumu var. Tüm bunlar Kanal İstanbulla yeniden düzenlenecek. Montrö Anlaşmasının Kanal İstanbula bir etkisi olmayacak.
LAVROV: İstanbul Kanalı yabancı askerlere zemin hazırlamaz. Montrö Sözleşmesinin uygulanması konusunda Türk dostlarımız ve meslektaşlarımızdan memnunuz.
(Suriyeye yardımlar) Suriye halkının beşeri sorunlarını iyi biliyoruz. Uluslararası kuruluşlar beşeri yardımları Şam üzerinden aktarmaya imtina ediyorlar. Dürüst olarak konulara yaklaşmamız lazım. Suriye vatandaşlarının sorunlarına yardımcı olmak lazım.
(Karabağdaki gelişmeler) Karabağ çözümü konusunda gayretlerimizi sürdürüyoruz. Türk-Rus Gözetim Merkezi sahada faaliyette bulunuyor. Sayın Erdoğanın Azerbaycan ziyareti, ikili ilişkiler kapsamında sayın Çavuşoğlu ile mutabakata vardık. Hem Ermenilerin hem Azerbaycanlıların bu arazide yan yana varlıklarını sürdürmesini istiyoruz. Biz burada Azerbaycan-Ermenistan görüşmelerinden memnunuz.
ÇAVUŞOĞLU: Rusyanın uçuşları başlatma kararının isabetli karar olduğunu söylemek isterim. Aşı sertifikasyonun karşılıklı olarak tanınmasını sayın Lavrova ilettim. Burada diğer ülkelerden gelen turistler için yaptığımız uygulamayı Rusyadan gelen turistler için de yapıyoruz. PCR testi istemiyoruz. Rusya hangi aşıyı kullanıyorsa onu kabul ediyoruz. Aşı olmayanlardan neden PCR testi istiyoruz? Bu hepimizin güvenliği için. Uygulamamız gayet net, çelişkili haberler nereden kaynaklanıyor onu bilemiyoruz.
Gerek Suriye ve gerekse Libyada ateşkesin tesis edilmesi konusunda iki ülkenin önemli katkıları oldu. Libya için atılması gereken adımlar var. Kurumların yeniden birleştirilmesi konusunda adımların atılması gerekiyor. Bizim eğitmenlerimiz ciddi katkı sağlıyor. Ülkenin siyasi birliği, toprak bütünlüğü hepimizin önceliği. Libyada umarım her şey planlandığı gibi gider. Barış ve istikrar sağlam bir şekilde tesis edilir. Suriyenin toprak bütünlüğüne bağlı olduğumuzu hep vurguluyoruz. Şu anda en etkili mekanizma Astana formatıdır. Astana sayesinde Anayasa toplantısının 6. turu da sonuç odaklı olması lazım. Yeni bir anayasanın yazım çalışmalarına artık başlanması gerekiyor. Şu anda Suriyenin sınır bütünlüğüne tehdit oluşturan terör örgütlerinin tümünün temizlenmesi lazım. Ülkede halen YPG/PKK devam ediyor. İnsani yardımların da kesintisiz bir şekilde ulaştırılması lazım. 4 milyona yakın mülteciye ev sahipliği yapıyoruz. BM yardımlarının ulaştırılmasını temin ediyoruz. Bu konuda da Rusyanın çekincelerini aşmak için neler yapabiliriz? BM Güvenlik Konseyi ülkeleriyle ayrıca görüşüyoruz. Türkiyede ve komşu ülkelerdeki Suriyelilerin ülkelerine dönebilmeleri için gereken adımları atmamız lazım. Rusya ile bu amaçla birlikte çalışmaya devam edeceğiz diğer ortaklarımızla beraber.
LAVROV: Anayasa reformları ve seçimlerin zamanında yapılmasını istiyoruz. Nihai çözüm sürecine istisnasız Suriye toplumunun bütün taraflarının katılması lazım. Berlinde bütün yaklaşımlar ele alındı. Bunları bütüncül olarak çözülmesi gerekiyor. Şu anda bütünleşme süreci devam ediyor. Astana formatı ilkeler kapsamında çalışmaya devam etmemiz lazım. Bu müstesna bir format. Libyalılar da kendi ülkelerinin sahibi olmalılar.
Habertürk - 30 Haziran 2021
--------------------------------------
No comments:
Post a Comment