Monday, September 4, 2017


Sabancı Üniversitesine  yakışıyor mu?

14-17 Eylul 2017 tarihlerinde Almanya’nın Potsdam kentinde Ermeni iddialarının savunucusu olarak tanınan Türk ve yabancı akademisyenlerin katılımıyla düzenleneceği açıklanan bir çalıştaya evsahipliği yapacak Akademik kuruluşlar arasında Sabancı Üniversitesi de yer alıyor.

 Çalıştayın ingilizce başlığı şöyle: “Workshop on Armenian and Turkish Scholarship (WATS) 2017”
Evsahibi kuruluşlar şunlar:
-Michigan Üniversitesi
-Lepsiushaus Potsdam
-Sabancı Üniversitesi
- USC Dornsife (Güney Kaliforniya Edebiyat,Sanat ve Bilimler Koleji) Ermeni Etüdleri Enstitüsü

Çalıştay’ın açılış konuşmasını Sabancı Üniversitesi öğretim üyelerinden Hülya Adak’ın yapacak olmasının, Sabancı Üniversitesi’nin bu çalıştaydaki başat rolünü vurguladığı düşünülmektedir. Hülya Adak çalıştay’a ayrıca panelist olarak da katılacaktır. Çalıştay’a Koç Üniversitesi’nden Zeynep Türkyılmaz’ın da oturum başkanı ve panelist olarak katılacak olması dikkat çekmektedir. Bilgi Üniversitesi’nden Ohannes Kılıçdağı, Ankara Üniversitesi’nden Murat Cankara ve Kemerburgaz Üniversitesi’nden Nazan Maksudyan da panelistler arasında yer almaktadır.

Çalıştay’a katılan akademisyenler arasında Ermeni tezlerini savunmalarıyla tanınan iki akademisyen de dikkat çekmektedir. Fatma Müge Göçek ve Ronald Grigor Suny. Her ikisi de Michigan Üniversitesi’nde öğretim üyesidirler.

Çalıştay’da ele alınacak konulardan birinin başlığı şöyle : Kürtler ve Ermeniler arasında soykırım bağı Tied together the Kurds and the Armenian Genocide “.
Soykırımı anımsamak ve unutmak (COMMEMORATING AND FORGETTING GENOCIDE ) konulu

Oturuma katılacak panelistler arasında Sabancı Üniversitesi’nden Ayşe Gül Altınay da bulunmaktadır.
Bu oturuma ayrıca aşağıdaki Türk akademisyenler davet edilmiştir:

Kader Konuk (University Duisburg-Essen)

E. Egemen Özbek (Carleton University, Ottawa)

Eren Yıldırım Yetkin (Goethe University Frankfurt/Main)

Ayşe Gül Altınay (Sabancı University Istanbul)

Yukarda kısaca özetlediğim çalıştaya katılacak akademisyenlerin Ermeni savlarını destekleyenler arasından seçildiğini nereden biliyorsunuz? sorusu akla gelebilir. Müge Gökçek ve Ronald Grigor Suny Ermenilere sözde soykırım uygulandığını savunan başlıca  isimler arasında yer almaktadır. Koç Üniversitesi’nden Zeynep Türkyılmaz, lisans üstü çalışmalar yaptığı UCLA’da (Kaliforniya Üniversitesi) Ermeni tezlerine yakınlığı ile dikkat çekmiştir. Çalıştay’a“National Academy of Sciences Armenia, Yerevan” (Ermenistan Milli Bilimler Akademisi) üyesi Gevork Petrosyan da katılacaktır.  Panelistler arasında yer alan Stephan Ihrıg, Hitler’in yahudi soykırımını Atatürk’ten esinlendiği yalanı üzerine bir kitap yazmış bir genç akademisyendir. Ayrıca, şu hususu da gözönünde bulundurmakta yarar var. Bu gibi çalıştay ve benzeri akademik etiketli toplantılara, bugüne değin sözde”Ermeni soykırımı” karşıtı çalışma yapmış hiç bir akademisyen, tarihçi, araştırmacı- yazar davet  edilmemiştir. Çalıştaya katılacağı açıklanan genç Türk akademisyenin ise, eğilimleri hakkında şahsen bilgi sahibi değilim. Ancak, kariyerlerini dürüst ve objektif bir çizgi üzerinde geliştirmek istiyorlarsa, bu gençlerin sağlıklı,uluslararası hukuka uygun bir yola girmeleri,  ortaya konulan ve konulacak olan belgeleri ve kanıtları bilimsel tarafsızlıkla incelemeleri samimi dileğimdir. Bu vesileyle Ermeni soykırım iddialarının tutarsızlığı konusunda Soykırımın Önlenmesi Sözleşmesinin yetkili mahkeme hükmünü ve bu alanda son yıllarda kaydedilen bazı gelişmeleri özetle sunuyorum.(Ermenilerin iddialarını çürütecek çok belge ve kanıt olduğunu da bu vesileyle vurgulamak istiyorum.)

-          Her şeyden  önce, 1948 tarihinde kabul edilen Birleşmiş MilletlerSoykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi, hangi eylemlerin soykırım sayılacağını tadat ettikten sonra, bir eylemin soykırım sayılabilmesi için yetkili uluslararası mahkemenin ya da suçun işlendiği yerin yetkili mahkemesinin kararını şart koşmuştur.Osmanlı Devleti’nın Birinci Dünya Savaşında Ermeni isyanlarına karşı uyguladığı savunma önlemleri hakkında böyle bir mahkeme kararı yoktur.

-          Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Perinçek/İsviçre davasında “soykırım uluslararası bir yalandır “diye Doğu Perinçek’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini kabul etmiş,ayrıca, 1915 olaylarının tartışmalı niteliğine işaretle, yahudi soykırımı (Holocaust) ile 1915 olayları arasında bir benzerlik olmadığını belirtmiştir.

-          Fransa Anayasa Konseyi’nin 8 Ocak 2016 tarihli kararı ile  Holokost`un inkarını cezalandıran ve `Gayssot Yasası` olarak bilinen yasayla ilgili olarak,`1915 olaylarının Holokost ile bir tutulamayacağı bir kez daha tescil edilmiştir.

-          Danimarka parlamentosu, tarihi olayların parlamentolarda tartışılmasını doğru bulmadığını  belirtmiştir.  

-          Ermenistan Başbakanı Ovanes Kaçaznuni’nin 1923 Bükreş’te yapılan parti kongresinde okuduğu raporda, Türklerle Ermenilerin savaş halinde olduğunu ve “Türkler ne yaptıklarını biliyordu ve bugün pişmanlık duymalarını gerektirecek bir husus bulunmamaktadır “beyanları..

Son olarak, Sabancı Üniversitesi ve Potsdam çalıştayına öğretim üyeleri katılan diğer Türk üniversiteleri (Koç, Bilgi ve Kemerburgaz)  yöneticilerine şu hususu sormak istiyorum:  özellikle fanatik diaspora Ermenilerinin, Erivan’ın açık desteğini de arkalarına alarak yürütegeldikleri sözde “soykırım” kampanyasının, hiç bir zaman uygulanmamış Sevr antlaşmasını neredeyse 100 yıl sonra yeniden gündeme getirerek,Türkiye Cumhuriyeti aleyhine tezgahlanmak istenen büyük oyunun bir parçası olduğunun farkında değil misiniz?

-           

 

 

 

No comments:

Post a Comment