Thursday, January 28, 2016

Türk diplomatlarının katili Yanıkyan'ın portresi

HALUK ŞAHİN'in, Hürriyet Daily News gazetesinde İngilizce olarak yayınlanan "The anatomy of a forgotten Armenian assassination" başlıklı yazısında, 27 Ocak 1973 cumartesi günü Los Angeles' deki T.C. Başkonsolosu Mehmet Baydar ve Başkonsolos Yardımcısı Bahadır Demir'i katleden Ermeni Yanıkyan'ın kişiliği ve adli siciliş hakkında şu bilgiler veriliyor:
"Kısa süre önce, açıklanan FBI arşivlerine göre, Mehmet Baydar ve Bahadır Demir’in katili Gurgen Yanıkyan’ın sanıldığı gibi ent...ellektüel biri olmadığı, dosyası incelendiğinde, çocuklara taciz suçlamasıyla yargılandığı, bankadaki hesabında sadece 12 doları bulunduğu ve bir kaç yıldan beri soysal yardım aldığı anlaşılmaktadır.
Yaşam öyküsü uydurma değilse bile kuşkulu niteliktedir. FBİ ajanlarının elde ettiği bilgilere göre, Los Angeles’deki Ermeni cemaati kendisini güvenilmez bir karakter yapısına sahip, huzursuz ve böbürlenen birl olarak tanımlamaktadır. Amerikalı Ermenilerin işlerine ya da Osmanlı Ermenilerinin tarihi trajedilerine hiç ilgi göstermemiştir. Yanikyan yaşamının son kertesinde şerefli bir sayfa yazmak isteyen bir sahtekar olarak nitelenebilir."

No comments:

Post a Comment