Saturday, April 20, 2024

Yetkin Report - 20 Nisan 2024 : Hamas Lideri ve Mısır Dışişleri Bakanı aynı gün Türkiye'de

 

Hamas Lideri ve Mısır Dışişleri Bakanı aynı gün Türkiye’de

/ / Siyaset

İsrail ve İran arasındaki askeri gerilim Orta Doğu’da bölgesel çatışmaların ortaya çıkması endişesini büyütürken Türkiye 20 Nisan’da iki önemli diplomatik ziyarete ev sahipliği yapıyor. Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü İstanbul’da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştü. (Foto: Dışişleri Bakanlığı)

İsrail ve İran arasındaki askeri gerilim Orta Doğu’da bölgesel çatışmaların ortaya çıkması endişesini büyütürken Türkiye 20 Nisan’da iki önemli diplomatik ziyarete ev sahipliği yapacak.

20 Nisan’da Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya gelecek. Aynı anda Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü Türkiye’de resmi temaslarda bulunacak.

İki ziyaret İsrail ile İran arasındaki askeri tansiyonun gölgesinde gerçekleştiriliyor. İsrail’in Nisan başında Şam’da bulunan İran konsolosluğunu bombalamasının ardından İran 13 Nisan’da İsrail’e saldırı düzenlenesi ve buna karşılık 17 Nisan’da da İsrail İran’ın İsfahan şehrine saldırması gerginliğin daha büyük bir çatışmaya sürüklenmesi endişesini arttırdı.

Ankara da bu endişeyi dile getirirken, diplomatik kaynaklar bu gerilimin Gazze’deki insani durumu gölgelememesi ve ateşkes sürecinin devam ettirilmesi gerektiği görüşünde.

Mısır Dışişleri Bakanı Türkiye’de

Bu gergin atmosferde Türkiye’ye gelen Mısır Dışişleri Bakanı Şükrü, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştü.

Dışişleri bakanları arasında yapılması beklenen ikili görüşmelerde iki ülke arasında oluşturulması planlanan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı için hazırlıkların ele alınacağı bildirilmişti.

Bir saat süren toplantının ardından basın açıklaması yapan iki bakan, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuların da ele alındığını, “bunların başında Gazze konusu” olduğunu vurguladı.

Hakan Fidan, “Mısır’la Türkiye arasındaki ikili ilişkilerimize ilaveten bölgesel sorunları da ele aldık. Bunların başında Gazze konusu gelmektedir. Sayın Şükri ile krizin başından beri düzenli çalışmakta ve koordine etmekteyiz,” dedi.

Fidan’ın ardından söz alan Şükrü, görüşmenin dostane bir atmosfer içinde gerçekleştiğini ve ikili ilişkileri görüştüklerini belirtti. Gazze konusuna değinen Şükrü: “Önemli olan bir an önce ateşkesin sağlanması ve Filistin halkının ihtiyaç duyduğu yardımların ulaştırılması. Zorla göç ettirilmiş durumdalar. Bunlar mutlaka ele alınmalı. Filistin Devletinin 67 sınırları içerisinde kurulması ve başkentinin de Doğu Kudüs olması çok önemli,” dedi.

Şükrü’nün ziyareti Ankara ile Kahire arasındaki normalleşme sürecinde önemli bir adım olarak görülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan Şubat ayında 12 yıl sonra ilk kez Mısır’ı ziyaret etmişti. Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ı kapsayan üç günlük ziyaretinin ana gündemi Gazze idi.

Hamas Lideri Haniye Erdoğan ile görüşecek

Özellikle İran-İsrail gerilimi sürecinde Gazze’ye insani yardımlar ve ateşkes konusunda kilit bir konumda olan Mısır’ın dışişleri bakanı Türkiye’deyken İstanbul’da olacak bir diğer isim de Hamas Lideri İsmail Haniye.

Haniye 20 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşecek.  Görüşmede ana gündem maddesinin Gazze’de ateşkes için atılacak adımlar olması bekleniyor.

Türkiye İsrail’in Gazze’ye saldırısının başladığı Ekim ayından bu yana ateşkes görüşmelerinde yer almak için çaba sarfediyor. Şimdiye kadar ateşkes görüşmeleri Mısır ve Katar’ın öncülüğünde yürütülmüştü.

Geçtiğimiz hafta Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile, MİT Başkanı İbrahim Kalın da CIA Direktörü William Burns ile görüştü. Gündemde ateşkes görüşmeleri vardı. Fidan 17 Nisan’da Katar’da Dışişleri Bakanı Al Tani ile görüştü, basın toplantısında ateşkes görüşmelerine değindi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aynı gün yapılan AK Parti Grup toplantısında Hamas’ı Kuvay-ı Millye’ye benzeterek, Haniye için “Filistin davasının lideri” ifadesini kullandı. Nisan ayı başında İsrail saldırısı sonucunda çocuklarını ve torunlarını yitiren Haniye’ile telefonda görüşen Erdoğan, haftasonu kendisiyle bir araya geleceğini söyledi.

No comments:

Post a Comment