Friday, August 19, 2022

Ukrayna Savaşı Bölgeyi Yeniden Şekillendirirken Uyuyan Yunan Limanı ABD Silah Merkezi Oldu

 https://haberfilm.org/ukrayna-savasi-bolgeyi-yeniden-sekillendirirken-uykulu-yunan-limani-abd-silah-merkezi-oldu/

HaberFilm logo.png

Ukrayna Savaşı Bölgeyi Yeniden Şekillendirirken Uyuyan Yunan Limanı ABD Silah Merkezi Oldu

18 Ağustos 2022


Alexandroupoli (Dedeağaç), Yunanistan (HaberFilm).jpg


ALEXANDROUPOLI, Yunanistan — Bu, olası bir jeopolitik parlama noktası değil: küçük bir sahil kentinde, birkaç yıl önce neredeyse hiç kullanılmayan ve hala çoğu zaman yalnızca martılar tarafından işgal edilen beton bir iskele.

Ancak, kuzeydoğu Yunanistan’daki uykulu Dedeağaç limanı, Doğu Avrupa’daki ABD askeri varlığının artırılmasında merkezi bir rol üstlendi ve Pentagon buradan muazzam cephanelik taşıyor. Rus saldırganlığını kontrol altına almak. Bu akış sadece Rusya’yı değil, komşu Türkiye’yi de kızdırdı ve Ukrayna’daki savaşın Avrupa’nın ekonomik ve diplomatik ilişkilerini nasıl yeniden şekillendirdiğinin altını çizdi.

Türkiye ve Yunanistan her ikisi de NATO üyesidir, ancak aralarında Kıbrıs ve Akdeniz’deki toprak anlaşmazlıkları da dahil olmak üzere uzun süredir devam eden bir düşmanlık var ve Ankara, Atina ile Washington arasında daha derin bir ilişkiyi potansiyel bir tehdit olarak görüyor.

Askeri faaliyetlerdeki artış, Amerikalıların bölgesel ekonomiyi canlandıracağını ve artan bölgesel gerilimler arasında güvenliği sağlayacağını uman Yunanistan hükümeti, Balkan komşularının çoğu ve yerel sakinler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Dedeağaç’ta bir kafe sahibi olan 53 yaşındaki Yiannis Kapelas, “Biz küçük bir ülkeyiz” dedi. “Bizi koruyacak büyük bir ülkenin olması iyi bir şey.”

Dedeağaç limanının yaklaşan satışı stratejik riskleri artırmaktır. Dört şirket grubu, kontrol hissesini satın almak için rekabet ediyor – ikisi arasında Amerikan şirketleri, Washington tarafından desteklenen ve ikisinin Rusya ile bağları var.

ABD’nin Yunanistan’daki askeri operasyonları, Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana büyük ölçüde genişledi. Moskova’dan yetkililer ve Ankara bunu ulusal güvenlik tehdidi olarak nitelendirdi.

“Kime karşı kuruldular?” Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Haziran ayında söyledi, Yunanistan’daki ABD askeri karakollarına atıfta bulunarak. “Verdikleri cevap ‘Rusya’ya karşı’. Biz satın almıyoruz.”

NATO’nun çoğu kesinlikle Ukrayna’nın yanında yer alırken, her zaman farklı bir yol çizmeye istekli olan Erdoğan, Türkiye’yi arabulucu olarak konumlandırdı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Mayıs ayında Türk savaş uçaklarının ihlal ettiğini iddia etti ülkenin hava sahası Dedeağaç üzerinde, Türkiye sınırından sadece 18 mil uzakta. Olay, Türkiye’nin Yunanistan’ın bazı bölgelerine yönelik iddialarıyla ilgili yerel sakinleri tedirgin etti.

Dedeağaç’taki karmaşık çıkar ilişkileri, savaşın Avrupa’nın stratejik odağını Karadeniz bölgesine nasıl kaydırdığının altını çiziyor.

Bulgaristan’ın eski Moskova büyükelçisi ve şu anda stratejik danışman olarak çalışan Ilian Vassilev, “Karadeniz, eşi görülmemiş bir şekilde küresel gündeme geri döndü” dedi. “Karadeniz’deki güvenlik, Rusya’yı nasıl kontrol altına alacağınız ve Rusya ile nasıl başa çıkacağınız meselesinin merkezinde yer alıyor.”

Rusya-Ukrayna Savaşı Kapsamımız

Yunanistan ve Rusya, ortak Ortodoks Hıristiyan dinine odaklanan derin tarihi, ekonomik ve kültürel bağları paylaşıyor. Anketlere göre Yunanlılar, Rusya ile ekonomik bağlarını büyük ölçüde sürdürmek isteyen az sayıdaki Avrupalı arasında yer alıyor. Ancak Ukrayna’daki savaş bu bağları çok zorladı.

Ukrayna topraklarının işgali, birçoğu Başkan Vladimir V. Putin’in imparatorluk retoriği ile selefi Osmanlı İmparatorluğu’nun yüzyıllar boyunca Yunanistan’ı yöneten Türkiye’nin toprak iddiaları arasında paralellikler gören Yunanlılar arasında bir akor yarattı. Ukraynalıların kötü durumu, ataları 20. yüzyılın başlarındaki Türk katliamlarından kaçan Yunan ailelerinde de yankı buldu.

Dedeağaç taverna garsonu Dimosthenis Karavoltsos, “Mültecilerin acısını biliyoruz” dedi. “Hangi tarafta olmamız gerektiği konusunda kafamda hiçbir soru işareti yoktu.”

Yunanistan’ın muhafazakar hükümeti, Ukrayna’ya askeri yardım gönderen ilk kişilerden biriydi ve Kremlin’in Ukrayna’yı “düşmanca olmayan” ülkeler listesine koymasına neden oldu. Türkiye korkusu ve Ukrayna ile dayanışma Atina’yı Washington’a yaklaştırdı ve ABD’ye genişletilmiş askeri erişim birkaç yerde.

Amerika Birleşik Devletleri tarafından Dedeağaç üzerinden taşınan savaş malzemesi miktarı, savaştan önce, ancak Rusya ile olan gerilim arttıkça, geçen yıl yaklaşık 14 kat arttı ve Pentagon tarafından ABD’den gelen her türlü ekipman için kullanılan kapsamlı bir terim olan 3.100 “parça”ya yükseldi. mühimmat için tanklar. Bu yıl zaten bu rakama ulaştı.

ABD’li yetkililer, ekipmanın Ukrayna’ya değil, yalnızca Doğu ve Kuzey Avrupa’da konuşlanmış Amerikan askeri birliklerine yönelik olduğunu söylüyor.

Faaliyetteki sıçrama, ABD Donanması’nın 2019’da kaldırdığı batık bir mavna tarafından engellenen, neredeyse on yıl boyunca büyük ölçüde boşta kalan küçük bir liman için ciddi bir geri dönüş.

Kasabanın durgun havası, birkaç ayda bir ABD savaş gemileri tankları, kamyonları ve topçuları boşaltmak için yanaştığında değişiyor. Yüzlerce Amerikalı’nın gelişi, periyodik olarak yumurta ve sigara kıtlığına ve dövme salonlarının dışında sıraya neden oluyor.

Bu hareketliliklerin arasında şehrin yeni önemine işaret eden çok az işaret vardı. Limanın yakınındaki sahil şeridinde, çiftler bebek arabalarını itiyor ve çoğu Türkiye’den gelen gündüz trigerleri, şehrin deniz fenerinin altında selfie çekiyor. Büyük vinçlerin olmaması nedeniyle sivil nakliye asgari düzeyde kalıyor, ancak Pentagon daha fazla yükü taşımak için ağır ekipman kuruyor.

Limandaki ABD askeri lojistiğini denetleyen Andre Cameron, “Yaptığımız şey, limanı dinamik bir askeri operasyon merkezine dönüştürmek” dedi. “Daha önce burada yapılan bir şey yok.”

Yerel yetkililer, limandaki askeri iyileştirmelerin diğer sektörlerdeki yatırımları çekeceğini ve Dedeağaç’ı yakındaki Bulgaristan, Romanya ve hatta abluka altındaki Ukrayna için bir ticaret merkezine dönüştüreceğini umduklarını söylediler.

Limanın artan stratejik önemi, onu devralmak için yarışan iki Yunan iş grubunun Rus bağlarını vurguladı.

Bir grup, Rusya Parlamentosu’nda görev yapmış ve Bay Putin’e danışmanlık yapan bir dış ilişkiler komitesinde yer alan Rus-Yunan oligark Ivan Savvidis tarafından yönetiliyor. “Doğuştan Yunan, yaşam tarzına göre Rus, inancına göre Ortodoks” diyor. Bay Savvidis’in web sitesinde bir açıklamahangi onun Bay Putin ile bir fotoğrafını içeriyor.

Bay Savvidis’in teklifi, rekabet yasalarına aykırı olabilecek Yunanistan’ın en büyük ikinci limanı olan Selanik limanına sahip olması nedeniyle karmaşık olabilir. Sözcüsü yorum yapmaktan kaçındı.

Bir Yunan holdinginin yan kuruluşu olan başka bir teklif sahibi, Copeluzos Grubu daha karmaşık, Yunanistan’ın değişen ekonomik bağlarını vurguluyor.

Copeluzos, devlete ait Rus gaz şirketi Gazprom’un yerel ortağıdır ve Prometheus Gas adlı bir ortak girişimde Yunanistan’ın üçüncü büyük doğal gaz tedarikçisidir. Copellouzos Group, St. Petersburg havaalanını inşa etti ve 2016 yılına kadar işletti.

Grubun kurucusu Dimitrios Copeluzos hakkında Amerika’nın Yunanistan büyükelçisi tarafından 2007’de yazılan diplomatik bir not ve tarafından yayınlandı WikiLeaks’in başlığı “Gazprom başka bir isimle mi?”

Bay Copeluzos’un rakipleri ve karşıtları, bu bağların onu Gazprom’un baskısına karşı savunmasız hale getirerek Dedeağaç’ın stratejik operasyonlarının geleceğini tehlikeye attığını iddia ediyor.

Şirketin sahibi John Charalambakis, “Rusya ile durumun kötüleşebileceği için önemli endişeler var” dedi. BlackSummit Finans GrubuDedeağaç’ın kontrolü için rekabet eden bir Amerikan varlık yönetim şirketi. Rusya’nın enerjiyi silah olarak kullanması önemli bir faktör” dedi.

Konuya aşina iki kongre çalışanına göre, Bay Copeluzos’un Rusya bağları hakkındaki endişeler ABD Kongresi’nin bazı üyeleri tarafından paylaşılıyor. Haber medyasına konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuştular.

Copelouzos Group özel bir şirkettir ve finansal performansını kamuya açıklamaz, ancak Gazprom ile ortak girişiminin inşaat, gayrimenkul ve enerjiyi kapsayan iş portföyünün küçük bir bölümünü temsil ettiğini söylüyor.

Copeluzos Grubu’nun genel müdürü Ioannis Arapoglou, “Grubun dünya çapında birçok şirketle birçok işbirliği var” dedi. Prometheus Gas “bunlardan sadece biri ve şirketin büyüklüğüne göre nispeten küçük bir gaz.”

Copeluzos ailesinin yatırım yaptığını kaydetti. Dedeağaç yakınlarında bir sıvı doğal gaz terminali inşa etme projesinde, ABD’den gelen arzı destekleyerek Balkanların Rus gazına olan bağımlılığını azaltmayı amaçlıyordu.

Amerikalı işadamı Bay Charalambakis ise limana olan ilgisinin 2018’de Washington’un o zamanki Yunanistan büyükelçisi Geoffrey Pyatt’ın kendisine Amerikan şirketlerinin orada nüfuz için Rusya ve Çin ile rekabet etmeye başlaması gerektiğini söylemesiyle başladığını söylüyor.

Washington’un artan ilgisi Çarşamba günü, Dış İlişkiler Komitesi başkanı New Jersey’den Senatör Robert Menendez’in bir sürpriz yaptığında vurgulandı. Dedeağaç ziyareti.

Yunanistan, borç krizinin başladığı 2009’dan bu yana stratejik varlıkları istikrarlı bir şekilde özelleştiriyor. Selanik limanı Bay Savvidis’e gitti; Yunanistan’ın en büyük limanı olan Pire limanını Çinli bir devlet firmasına devretti.

Mayıs ayında görevi bırakan Bay Pyatt, sık sık konuştu Dedeağaç için iki Amerikan teklifini desteklemek için.

Diğer Amerikalı teklif sahibi, Quintana Altyapı ve Geliştirme Yorum yapmayı reddetti.

Copeluzos Grubu’nun Amerikalı ortaklara geçişi, yaptırım uygulanan ve küçülen Rus ekonomisi daha az fırsat sağladığı için Yunanistan’ın değişen ekonomik gerçekliğini yansıtıyor.

Bu pragmatik yaklaşım Dedeağaç’ta yankılanıyor. Yerel yetkililer ve işadamları, Ukrayna’daki savaşın ve bölgesel gerilimlerin, limanı Türk kontrolündeki boğazları geçerek Karadeniz’e giden alternatif bir tedarik rotasına dönüştüreceğini umuyor.

Dedeağaç Liman İdaresi CEO’su Konstantinos Chatzikonstantinou, “Her kriz fırsatlar yaratır” dedi.



Kaynak : https://www.nytimes.com/2022/08/18/world/europe/greece-port-russia-ukraine-weapons.html




No comments:

Post a Comment