Tuesday, March 22, 2016

Yaşlılık -Prof.Dr.Vecdet Tezcan

Geriatri alanında tanınmış bir hekim olan Prof. Dr.Vecdet Tezcan, 20 Mart 2016 Pazar günü “Yaşlılık, dünü, bugünü, yarını” konulu bir söyleşide ilginç tesbitlerde ve önerilerde bulundu.
Prof.Dr. Vecdet Tezcan, yaşlanma belirtileri olarak şunları sıraladı:
- Görme ve işitme fonksiyonlarının zayıflaması,
- Zeka ve belleğin zayıflaması,
- Genel olarak organların fonksiyonlarında yavaşlama.
Ortalama ömrün uzadığına da işaret eden Prof.Dr. V. Tezcan, İsa peygamberin yaşadığı dönemde ortalama ömrün yaklaşık 25 yıl olduğunu, bugün ise bunun 72-74 yıl civarında hesaplandığını, erkeklerin kadınlardan daha az yaşadığını, ABD’nde yapılan bir araştırmaya göre, kocalarının ölümü nedeniyle dul kalan kadınların oranının % 72, aynı oranın erkeklerde ise % 30 olduğunu söyledi. Ortalama ömrün uzaması nedeniyle, genç ve orta yaş tanımının değiştiğini, bugün gelişmiş ülkelerde 65 – 74 yaş aralığının mutlu bir dönem , 75-84 yaş aralığının ise orta yaş olarak kabul edildiğini sözlerine ekledi.
Sağlıklı yaşlanmanın beslenme ile çok yakından ilgili olduğunun altını çizen Prof.Dr.Tezcan, Türkiye’de yapılan araştırmalarda, Ege bölgesinde yaşayan halkın daha sağlıklı ve uzun ömürlü olduğunun belirlendiğini , bunun yarı yarıya yaşam tarzı ve genetik faktörlerle bağlantılı olduğunu kaydetti. Yaşam tarzında Akdeniz türü beslenmenin önemli rol oynadığını anlatan Prof.Dr. Tezcan, Akdeniz türü mönü için şu tavsiyede bulundu:
- Zeytinyağlı salata
- Zeytinyağlı sebze
- Balık
- Az miktarda alkollü içki ( haftada 10-12 kadeh, tercihan şarap)
Mönüye, nohut, mercimek, kuru fasulya gibi kuru bakliyat da dahil edilebilir.
Sigara ve tütün ürünlerinin, şekerli içeceklerin ve saf şekerin kesinlikle “out”olması gerektiğini belirten Prof.Dr. Tezcan, beden ve ruh sağlığının birlikte korunması gerektiğini söyledi ve bu konuda şu önerilerde bulundu:
- Beden sağlığı için her gün 45 dakika sıkı yürüyüş, güneşlenme, yüzme, kasların geliştirilmesi için ufak ağırlıklarla çalışma.
- Ruh sağlığı için en önemli faktör, insanın kendinden memnun olmasıdır. Bunun için bir şeyler üretmek, dans öğrenmek gibi hobilerle meşgul olmak yararlıdır. Ayrıca, sıkıntıları dışa vurmaktan, gençlere sürekli öğüt vermekten kaçınmak,sorulduğu zaman konuşmak tercih edilmelidir.
- Kolonoskopi, prostat (erkeklerde) mamografi (kadınlarda) gibi sağlık kontrollar ihmal edilmemeli, D vitamini seviyesinin,tiroid bezinin ölçülmesi önemlidir.
- Önleyici tedavi yöntemlerine ağırlık verilmelidir.
- Vitamin kullanımı asgari düzeyde tutulmalı, vitaminlerin doğal beslenme yoluyla sağlanması tercih edilmelidir.
- Zayıflatıcı ürünlerde zararlı maddeler olabilir.
- Omega-3 konusunda tereddütlüyüm. Bunun yerine balık yemek (haftada üç öğün) daha uygun.
- Aspirin kullanmak yararlıdır. Grip aşısı her zaman gribi önlemiyor, ama zararı da yok.
- 65 yaş üzerinde zatürree aşısı yapılmalı.
Söyleşide tuttuğum bu notların eksikleri olmakla birlikte,yararlı olacağını düşünüyor , arkadaşlarıma sağlıklı yıllar diliyorum.

No comments:

Post a Comment