Thursday, April 18, 2024

Yetkin Report - AB Liderlerinden Kıbrıs Şartı - 18 Nisan 2024 perşembe

 

AB liderlerinden (niçin) Kıbrıs şartı

/ / Siyaset

Avrupa Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi 17 Nisan’da aldığı kararla Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesini Kıbrıs 

sorununun BM parametrelerinde çözümüne bağladı. AB Konseyi Başkanı Charles Michel “Kıbrıs’ın durumunun son derece önemli 

olduğunu vurgulamak isterim. Kıbrıs’ın durumuyla özel olarak ilgileniyoruz. Özellikle BM’nin çözüm süreciyle” demişti. (Foto: AB)

Avrupa Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi 17 Nisan’da aldığı kararla Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesini Kıbrıs sorununun BM parametrelerinde çözümüne bağladı.

Brüksel’de düzenlenen zirvenin sonuç bildirisinde AB, “Türkiye’yle işbirliğine dayalı ve karşılıklı yarar sağlayan bir ilişki geliştirilmesinde stratejik çıkarı bulunduğunu” belirterek, bu kapsamda Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasına “büyük önem atfettiğini” bildirdi.

Bildiride, “Avrupa Birliği, AB-Türkiye işbirliğinin daha da geliştirilmesi bakımından Kıbrıs çözüm görüşmelerinin yeniden başlatılmasına ve bu görüşmelerde ilerleme kaydedilmesine özel önem atfetmektedir. Daha önceki kararlarını hatırlatan AB Konseyi, Kıbrıs sorununun BM çerçevesinde, ilgili BMGK kararlarına uygun olarak ve Birliğin dayandığı ilkeler ve müktesebat doğrultusunda kapsamlı bir çözüme kavuşturulması yönündeki kararlılığını sürdürmektedir,” ifadeleri yer aldı.

Ayrıca Avrupa Konseyi, Maria Angela Holguin Cuellar’ı BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi olarak atandığı duyuruldu.

Kıbrıs vurgusu

Bunun yanında Gazete Duvar’ın haberine göre bildiride AB’nin Doğu Akdeniz’de istikrarlı ve güvenli bir ortam ile Türkiye’yle işbirliğine dayalı ve karşılıklı yarar sağlayan bir ilişki geliştirilmesinde stratejik çıkarı vardır” denildi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in AB Komisyonu’yla Kasım 2023’te sunduğu ortak raporda yer verilen önerilerle ilgili çalışmaların ilerletilmesinin talep edildiğinin duyurulduğu bildiride, bunların “aşamalı, orantılı ve geri döndürülebilir” şekilde ve gerektiğinde AB Konseyi’nin ek rehberliğine tabi olarak ilerletilmesi için AB Daimi Temsilciler Komitesi’ne (COREPER) talimat verildiği ifade edildi.

Bildiride, “Türkiye’nin kendi yapıcı katılımı, raporda belirlenen çeşitli işbirliği alanlarının ilerletilmesinde faydalı olacaktır” değerlendirmesi yapıldı.

Zirvenin ilk gün oturumlarının ardından açıklamada bulunan AB Konseyi Başkanı Charles Michel de Kıbrıs’a vurgu yapmıştı.

Michel açıklamasında, AB liderlerinin Türkiye ile ilişkiler konusunda stratejik bir tartışma yapmak istediğini ve oturumun sonunda görüş birliğinde olduğunu söylemiş ve “Türkiye ile olumlu yönde ilişkiler kurmak istiyoruz. İstikrarlı ilişkiler geliştirmek istiyoruz. Aşamalı, orantılı ve geri döndürülebilir bir yaklaşımla çalışmak istiyoruz” demişti.

Michel, “Kıbrıs’ın durumunun son derece önemli olduğunu vurgulamak isterim. Kıbrıs’ın durumuyla özel olarak ilgileniyoruz. Özellikle BM’nin çözüm süreciyle” değerlendirmesini yapmıştı.

No comments:

Post a Comment